De Socialdemokratiska profilernas rädsla för Liberalernas partiledarval efter Sabunis succé.

Av | juni 16, 2019

Expressen skriver idag om att tidigare S-toppar nu är oroliga för att Liberalerna ska välja “fel” partiledare, detta efter att Nyamko Sabuni har vunnit medlemsomröstningarna i tolv av distrikten.
De som i denna artikel visar sin rädsla är Thomas Bodström och Veronica Palm. Deras rädsla är att Sabuni kommer att fjärma sig från det samarbetet som Björklund startade i och med JÖK-avtalet och att Liberalerna kanske lämnar överenskommelsen helt och hållet, och då lämnar den rödgröna regeringen avsevärt försvagad.

För även om Nyamko Sabuni på den presskonferens då hon tillkännagav sin kandidatur sade att avtalet skulle hållas, att man måste kunna lita på Liberalerna så är de gamla avdankade S-profilerna oroliga. Bodström tror att den politiska kartan kan ritas om
Precis som den inte ritades om i vintras då Liberalerna lade sig platt för Centerpartisterna med Annie Lööf och Socialdemokraternas påtryckningar att endast de kunde stoppa ett Sverigedemokratiskt inflytande i riksdagen.

Bodström säger: “Liberalerna kommer att lämna fyrpartiöverenskommelsen eftersom trycket kommer bli väldigt hårt mot Sabuni och hon vill det egentligen. Det blir en mycket svagare regering och mycket sämre för Socialdemokraterna.”
Veronica Palm tror att vilken som än väljs som partiledare för Liberalerna är tvungen att sätta sin prägel på partiet och på regeringssamarbetet, men att konsekvenserna för Socialdemokraterna blir större om Sabuni väljs som partiledare för Liberalerna.

Veronica Palm säger: “Sett ur mitt perspektiv så är det väldigt många punkter i överenskommelsen som är väldigt höger, och med Nyamko Sabuni tror jag det blir ännu fler. Om hon vill skicka in mer nyliberal politik i fyrpartiöverenskommelsen så finns det en smärtgräns när det är möjligt att regera med en socialdemokratisk statsminister. Samtidigt skulle Erik Ullenhag också behöva göra någonting. Han kan inte köpa avtalet rakt av.”
Men man frågar sig varför de är så oroliga, är det för att de är rädda att Sabuni kommer att orsaka ett omval om hon blir Liberalernas ledare eller vad är det som väcker oron?

En något nyktrare uppfattning har Lars Stjernkvist som inte tror att ett valet av Nyamko Sabuni skulle få några större konsekvenser för varken fyrpartiöverenskommelsen eller Socialdemokraterna.
Han säger: “Jag tror att den som blir vald kommer utgå från de beslut som är tagna och vara lojala mot de besluten eftersom Liberalerna haft en rejäl intern process. Annars skulle partiet riskera att vittra sönder efter en ganska upprivande partiledarstrid. Den som blir vald kommer vara angelägen om att skapa ett slags lugn och framför allt visa lojalitet till de beslut som är tagna.”
Men han tillägger att han föredrar Erik Ullenhag.

Två andra som också uttrycker sin rädsla för det eventuella valet av Sabuni och helst skulle vilja att ombuden går emot sina medlemmar är S-profilerna Daniel Suhonen från S-föreningen Reformisterna och Göran Greider från socialdemokratiska Dalademokraten. Daniel Suhonen tror att fyrpartiöverenskommelsen försvagas, men inte att Liberalerna lämnar den. Medan Göran Greider ser att samarbetet med Socialdemokraterna hamnar lite i farozonen eftersom Sabuni har lämnat dörren mer på glänt till Sverigedemokraterna.

Greider menar att om det blir en kris inför höstbudgeten så är det helt öppet och då kan det faktiskt sluta med att Liberalerna lämnar det där samarbetet och då kan det gå hursomhelst. Han är dock tveksam till om Liberalerna våga riskera ett extra val mot bakgrunden av de svaga opinionssiffrorna. En som dock skulle vilja se Sabuni vald som partiledare över Liberalerna är Ulf Adelsohn, dels för att hon ”är väldigt uppfriskande”, dels för sitt eget partis skull. Men han tillägger att han inte vill lägga sig i deras nominering.

En annan Moderat som är inne på samma linje är Mikael Odenberg, detta för att Sabuni varit tydlig med att hon gärna vill återupprätta alliansen. Och ett sådant val skulle enligt honom mottagas positivt inom Moderaterna. Han vill dock lämna en brasklapp och det är att Liberalerna sätter krokben för sig själv.
Han säger: “Etablissemanget är väl representerat på landsmötet och Erik Ullenhag är liberala etablissemangets man. Det kan mycket väl bli så att han blir vald, trots ett överväldigande brett stöd för Nyamko Sabuni bland medlemmarna. Jag skulle inte alls bli förvånad om det händer och då har de ställt till sig rejält för sig.”

Så hur än det går i valet så finns det stora risker för att denna valperioden är den sista valperioden för Liberalerna. För hur än deras val blir så kommer där att vara missnöjda bland medlemmarna och de kan då välja att lämna partiet så att de blir än mindre än vad de redan är och då med säkerhet åker ur riksdagen vid nästa ordinarie val 2022.
Men det är något vi i ProjektSanning får skriva mer om längre fram, för dem som är intresserade av att läsa om ett parti som kanske ligger för döden.

Här under följer ställningen för de tre kandidaterna, och hur många röster de får om ombuden följer medlemmarnas vilja enligt tidningen Nu.

Nyamko Sabuni: 105 röster
Erik Ullenhag: 10 röster
Johan Pehrson: 0 röster
Inte röstat: 68 röster

Dock har Stockholm inte röstat men enligt alla källor så är deras troliga utfall att de kommer att lägga sina röster på Ullenhag.

https://www.expressen.se/nyheter/s-profilernas-radsla-efter-sabunis-succe/?fbclid=IwAR2W8mX4ieb8moKFvXJp5vQ_nYti4cSZgtusvskubNK_NZXy4WUXyxBy5SM

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *