Tino Sanandaji om Guccigate

Paulina Neuding om journalisthaveri i Guccigate. Storyn är i sig trams om en handväska, men ett underhållande bevis på att Aftonbladet är är en förlängd arm av socialdemokratin som inte dra sig för lögn i sin agenda, i detta fall att skada KD.

“Ännu ett exempel på aktivism bland journalister. Demokratin förutsätter tilltro till medier. Därför är det skadligt när oärlig journalistik undergräver förtroendet för journalistkåren, skriver Paulina Neuding. Så skedde i veckan när Aftonbladet (10/6) gick ut med anklagelser om mutbrott –– trots att juridisk expertis uttryckligen slår fast motsatsen…

Till stöd citerade man generalsekreteraren på Institutet mot mutor, Natali Phalén, på ett sätt som gav intryck av att Gucciväskan kunde vara brottslig. Det är bara det att Phalén aldrig uttalat sig om det specifika fallet. Detta har Phalén själv understrukit i mejl till Sanandaji. Den lagstiftning hon citerade gäller gåvor från företag till politiker i tjänsten –– vilket inte gäller i det aktuella fallet. Personliga gåvor till politiker är naturligtvis lagliga.

I själva verket rör det sig alltså om skamlös felcitering och förvanskning från Aftonbladets sida. Vad värre är för tidningen: Sanandaji mejlade i förväg Riksenheten mot korruption vid Åklagarmyndigheten för att säkerställa att gåvan inte var problematisk. Åklagarmyndigheten svarade tydligt att det inte var något problem.

Sedan dessa fakta har framkommit – felciteringen av Phalén och brevet från Åklagarmyndigheten – har Expressen rättat sin artikel om gåvan. Aftonbladet fortsätter dock att vägra rättelse, och förmedlar alltså fortsatt intrycket till sina läsare att väskan av juridiska experter anses utgöra mutbrott. Därmed står det klart att tidningens syfte inte är journalistiskt–– utan att svartmåla två personer som tidningen betraktar som politiska fiender.

Historien om handväskan kan därmed läggas till listan med andra ökända skrönor, producerade av aktivistiska journalister: Brandmannen från Boden. Sandvikens halvmiljardvinst. Nu också detta Guccigate”

Att journalister kommer undan beror på att allmänheten är värdelösa på att sätta dig de. Media har lärt sig en enkel taktik: de blånekar med floskler om hur ärliga de är tills folk tröttnar och släpper det.

Neuding citerar de två mest kända exemplen på mediala skandaler, Sandvikenrapporten och Brandmannen i Boden. I båda fallen var det jag som var drivande i att uppmärksamma skandalen, bevisa att de ljög och fortsatta tjata så inte det föll i glömska. Jag önskar att fler fattar att det är så man måste göra, eftersom journalistlårens Omertá är att inte “tjalla” på sina kollegor är det bara vi som kan få de att skämmas för sin skamlösa ljugande.

Tino Sanandaji, på Facebook

Läs artikeln i GP…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

En reaktion på “Tino Sanandaji om Guccigate

  1. Jan Andersson

    Men Aftonbladet säljer sina lösnummer några dagar till…

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *