Lotta Gröning menar Nylanders uppmaning är uppseendeväckande

Av | juni 17, 2019

Lotta Gröning skrev i går kväll i sin krönika att det finns anledning att fundera över hur de folkvalda sköter sina demokratiska uppdrag. Om de är demokratiska över huvud taget eller det enda som gäller för dem är makten framför allt. För först fick vi JÖK-avtalet som kan ses som ett lysande strategiskt demokratispel av Löfven, men som samtidigt slog sönder valresultatet och väljarnas vilja. För där var ingen i Sverige som röstade på en S+MP+C+L-regering. Resultatet av det blev politisk turbulens, splittrade partier, en ny politisk karta och besvikna väljare från vänster till höger.

Makten går före lyhördheten för politisk förankring. Alla minns väl Mona Sahlins kamp mot vänstersossarna eller när Kindberg Batra fick lämna Moderaterna. Nu har ännu ett lysande exempel på demokratiskt fiffel seglat upp, det är så anmärkningsvärt att Lotta Gröning hade svårt att det verkligen är sant. Det handlar om det maktspel som nu utspelar sig i Liberalerna om vem som ska efterträda Björklund. Det handlar om den liberala gruppledaren i riksdagen Christer Nylander som i en sluten Facebookgrupp uppmanar ombuden att inte följa medlemmarnas val av kandidat Nyamko Sabuni utan istället rösta på Ullenhag.

Gröning tror nog att detta är första gången som någon så högt uppsatt företrädare inom ett parti som öppet skrider till verket för att få bort sin motståndare. Nylander uppmanar medlemmarna att ge moraliskt stöd och uppmuntran för de ombuden som trotsar partilinjen. Gröning skriver att visserligen är Liberalerna ett sargat parti, men gruppledarens uppmaning är så uppseendeväckande för en partiledning att den måste uppmärksammas. Och enligt Gröning kan inte Sabuni se gruppledarens uppmaning på annat vis än kränkande, än att Nylander motarbetar hennes kandidatur.

Och det som är mest uppseendeväckande är att Nylander har ett ansvar för den demokratiska processen och för de medlemmar han trots allt representerar. Men tyvärr verkar det som om partipolitiker lever ett eget liv och det är långt från sina väljare. Och med höga löner gräddfiler och med en stor omsorg om sin egen maktposition skrider de till verket för att motarbeta allt som inte passar dem. Lyssna på dem som tycker ”rätt” och som de själva, det gör de men att lyssna på motståndaren det går inte. Detta är något som genomsyrar den svenska politiken numera, från vänster till höger.

Gröning menar att Liberalerna behöver nytänkande, mod och sammanhållning eftersom dom med den förda politiken är på väg ut ur riksdagen. Men det är tydligen inte Nylanders väg. Han gillar inte Sabuni och därmed inte stora delar av sitt eget parti som ställer sig bakom henne. Enligt Gröning så borde han nog fundera själv om han är på rätt plats, för hans kampanj hjälper knappast Ullenhag, med sådana medarbetare blir allt fel. Och Nylander har nog missat Ullenhags kampanj om ”ett snällare Sverige”.

Men som Lotta Gröning skrivet Nylander och nog många med honom som inte lever i samma Sverige som medlemmarna lever i, han lever i den skyddade världen av politiker som får allt levererat. Som bara har några saker att riktigt tänka på. Saker som att verka för att göra det så svårt som de kan för den svenska medborgaren. Att tänka och tala politiskt korrekt och framför allt att trycka på rätt knapp i omröstningarna i riksdagen, alltså att följa partiets linje och inte behöva tänka själv.

För gör de det så klättrar de på partistegen, och får bättre och fler uppdrag som ger mer klirr i kassan för dem. Så enligt Nylanders tänkande så är det bättre att inte gunga den gistna liberala ekan och att de väljer Ullenhag som är en kopia av Björklund i sitt politiska värv, än att få en nydanare som Sabuni. En som inte drar sig för att säga sin åsikt som kanske bryter med partilinjen. För då kan det ju hända att de får byta kurs. Att det de sa ena dagen inte är deras politik dagen efter. Och värst av allt att de kanske börjar tala politik med Sverigedemokraterna, något som i stort sett varit tabu under Björklunds tid som partiledare.

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/nylanders-uppmaning-ar-uppseendevackande/?fbclid=IwAR3bYG2daYpM0TT5euqwG3gDcbCPJpp8qBGuFk64Mcq7A8OJey1HCefiCCg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *