HON HAR BLOMMOR I SITT HÅR. Greta – ett klimatbarn

Här strejkar Greta Thunberg utanför riksdagen – på midsommarafton. Med krans på huvudet fortsätter hon sin kamp för att förändra klimatpolitiken.

Vad exakt är det hon ska förändra? Får hon frågan svarar hon, vet väl inte jag, jag är ju ett barn. Ändå står hon där medan andra barn firar midsommar med sina mamma/pappa, mormor och morfar, kusiner. Grillar korv, sjunger och dansar.

Men klimatstrejken kan inte vänta, säger Greta, trots sommarlovet. Den massiva Greta Thunberg-hyllning har tagit oanade proportioner. Om man lite försiktigt undrar om det ändå inte är lite problematiskt att en 16- åring skippar sitt midsommarfirande, att hon liknas vid ett helgon som brändes på bål, som reser och talar till Obama får man kommentarer via PM som osar av förakt.

När man senare inte kan låta bli att förundras över hur statsministern, politiker och journalister som har i sin arbetsbeskrivning att värna Sveriges barn, ifrågasätta, problematisera och belysa sådant som påverkar andra barn, ett lands ekonomi inte gör det kunde man nästan tro att vi alla hamnat i en sekt.

Greta Thunberg är trots sin intelligens ett barn och det gör att ingen undrar varför hon firar sin midsommar utanför riksdagen. Det går ju inte. Vem vill vara den vuxna som går i polemik med Greta?

För barn som strejkar utanför riksdagshuset är trots allt just det, ett barn. Inte ens då hon hon uppmanar till panik. Som någorlunda tänkande varelse vet vi att samhällspanik är farligt och att hållbara lösningar är betydligt bättre än panik.

Det tillhör Gretas privilegium att föreslå panik och strejka iklädd i midsommarkrans utanför riksdagshuset men som vuxna ska vi se barnet som inte förstår att klimatfrågan är komplex.

Klimatfrågor kräver arbete och förhandlingar, inte midsommarkransar. Vuxenvärlden har gjort massor men Rom byggdes inte på en dag även om det gjorde det i barnets värld.

Läget är förvisso allvarligt och det ska vålla oro eftersom oro kan leda till handling. Med allvarligt menar jag barn som helgonförklarats. Klimatångest har med Greta också blivit en reell psykiskt åkomma som barn lider av. En ångest som ger starka känslor av att jorden är på väg att gå under. Vill det sig riktigt illa kommer det i slutändan kosta människoliv.

Det gör mig beklämd att se Greta i sina flätor ägna sin midsommar utanför riksdagshuset. Samma med den dyrkan hon upplever kring sin egen person.

För vad det handlar om är att vuxna totalt har gett upp sitt eget ansvar och som ängsliga vuxna hellre vill lämna över och stödja den som är dyrkad för stunden. Det är att göra Greta Thunberg illa. För klimatet ska diskuteras utan att dyrka någon med en midsommarkrans i sitt hår.

Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

6 reaktion på “HON HAR BLOMMOR I SITT HÅR. Greta – ett klimatbarn

 1. Uno Hansson

  Jag tror inte alls att du behöver känna dej beklämd, för att en ung människa helt självständigt bestämmer vad hon gör. Häng inte heller upp dig på att hennes personlighet och avgångsbetyg inte precis stämmer överens med gråsossetyp medelsvensson. Eller att de kvarlevande rasbiologspsykologerna är så förtjusta i att klistra massor av olika etiketter på personlighetstyper som representerar typ medelsvensson. Vadå föreslå panik… har du inte fått en susning om bildspråk och metaforer. “Huset brinner ner…!” är en passande metafor för att väcka björnsovarna efter 30 – 40 års likgiltighet tycker jag… Klimatkris kräver inte att driva gråsossesnack i längbänk utan att komma till reella utvecklingsblock snarast möjligt.

  Svara
 2. Monica Granqvist

  Tycker detta med Greta, känns Beklämmande! En flicka med funktionsnedsättning, som lever i en extrem miljö, av miljöaktivister.
  Hur kan hon skriva alla tal, planera alla resor, få till alla möten med kända politiker runt om i Världen?
  Har en bekant, som berättat, att han testamenterat en stor summa pengar till Greta. Undrar just hur många, som gör det?
  Och, var hamnar dessa pengar i så fall?
  Rädd för, att hon bara utnyttjas, är ett verktyg?

  Svara
 3. Sune Halvarsson

  Varför är Du beklämd över ett barn som verkligen arbetar för klimatet. Vad gör Du själv för klimatet, kanske ingenting för Du tror att det löser sig ändå. Barn eller inte, så tycker jag att det är fenomenalt gjort av ett baren att engagera sig, så att vuxna, som Du och jag vaknar upp ur vår miljödvala. Eller är Du bara avundsjuk för att Greta får sådan uppmärksamhet. I ställe för att lägga orken på att skriva skit och nedvärderande om de som jobbar för miljön, så borde Du lägga krutet på lite miljöarbete i stället.

  Svara
 4. Torgny Kindh

  Greta framstår som en mycket klok människa vilket verkar vara en bristvara även på sociala medier.
  Greta har mycket att lära oss när egoism och kortsiktigt tänkande blir mer och mer utbrett i vårt samhälle.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *