Bilder av döda barn – igen

Gränsen som delar det redan polariserade USA. President Trump vill ha en ny mur för miljarder – men kongressen sätter stopp. De som hatar Trump säger att han använder den hotande ”invasionen” av migranter för att skrämma upp de amerikanska väljarna. Och främlingsfientlighet gynnar republikanerna som vill stoppa eller kraftigt minska invandringen, menar den motsatta sidan.

Vid gränsen av södra  Arizona och Texas kan man finna  Svartmålade vattendunkar, sim-kort och hemmagjorda kamouflagefärgade tygskor med filtsula. Det är saker man tydligen ofta stöter på i ökenlandskapet omkring staden Arivaca i delstaten Arizona, nära USA:s gräns till Mexico. Alltsammans är spår efter de mexikanska kartellsmugglarna, på deras väg genom gränslandet. Den svarta färgen på plastdunkarna blockerar solens reflektioner, medan filtsulan är till för att göra sudda ut fotspåren i ökensanden. Den lukrativa marknaden för smugglarna är given men den är det jag vill skriva om. Jag vill skriva om BILDEN.

Gränsen som delar USA, delar USA nu ytterligare genom en bild. Tätt omslingrade i döden ligger mannen och hans lilla dotter i Rio Grandes grumliga vatten, längs gränsen mellan Mexiko och USA. Som en påminnelse om migranternas helvete. Jan Höglund skriver detta i GP och menar att vi behöver bilder för att förstå och reagera. 2015 drunknade treårige Alan Kurdi och då var det hans bild som behövdes för att vi skulle förstå och reagera. Har bilderna verkligen den effekt journalisterna önskar eller utnyttjas döda, vuxna och barn, för att ge just den tidningen uppmärksamhet?

Det finns en del frågor att fundera på här? Varför får man dela bilder på döda barn från andra delar av världen, men inte i bilder på döda barn som dött i en tragisk död i Sverige? Eller barn som farit illa när vi inte får dela bilder på våra barn som farit illa. Varför vi får dela bilder på kvinnor som piskas blodiga i Saudiarabien men inte bilder på svenska kvinnor som misshandlats och våldtagits av MENA-män? Ligger det för nära? Skulle politiken avkrävas andra saker? Människor likaså?

Bilden av den döda treåriga pojken öppnade upp för en massiv invandring, risken är stor att dem omslingrande pappan med sin som kommer röra upp så starka känslor att det kommer påverka politik. Och det är ju bra.

Men jag vill se samma sk ske här. Om vår politiker fick se en tio-årig flicka med rufsigt hår, avslitna kläder, blodstrimmor efter innanlåren, smuts i sitt ansikte, tårar som runnit men som torkat. Den bilden skulle behövas för att de ska förstå. Ibland är det som sagt nödvändigt. Jag kommer inte säga att vi ska sprida bilder på döda eftersom det är förbjudet för oss. Och jag kommer också påminn alla som ändå sprider bilder på döda människor att inte göra det för sensationen, att bloggare och twittrare som i den mån de har en moral låter den ligga kvar i byrålådan. 

En annan stor skillnad mellan våldtagna kvinnor  och andra mördade kvinnor i Sverige är att vi vet vad de förstnämnda heter, och kan visa bilder på dem som levande. Det sårar och rör upp mer än något annat. Men våra politiker borde ta våra våldtagna kvinnor, de som dödats på lika stort allvar som bilden på lilla Allan tre år. 

Det går säkert att argumentera för att det är befogat att dela bilder på döda kvinnor, mördade i Sverige, i syfte att mobilisera hat mot våldet mot kvinnor, de som utför det och dem som låter det fortsätta – men kommer det  förändra något? 

https://www.gp.se/nyheter/analys-vi-behöver-bilder-för-att-förstå-och-reagera-1.15816748


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *