Löfven och Rådström Baastad: Det är dags att bygga det nya folkhemmet. Men hur ska ni göra det?

| 29 juni, 2019

I går morse så publicerade Expressen en debattartikel som var skriven av Stefan Löfven och Lena Rådström Baastad med den fabulösa överskriften “Det är dags att bygga det nya folkhemmet”.
I denna debattartikel beskriver Socialdemokraternas partitopp hur Socialdemokraterna på 1920-talet byggdes upp folkhemmet under motstånd, allt från allmän lika rösträtt till välfärdsprogrammet med pensioner och ATP.
Och det stämmer, det var Socialdemokraterna som byggde upp detta under sina år vid makten när Sverige gick som tåget, när det inte fanns tillräckligt med arbetskraft i landet för att få industrins hjul att rulla. När Sverige importerade arbetare från Italien, Grekland, Turkiet, Jugoslavien och många andra länder.

Det var då som fattig-Sverige transformerades.
Men vad hände sedan?
Jo, det hände att att övriga Europa kom ifatt Sverige efter att det byggts upp efter andra världskriget, och har numera gått om oss både i välfärd såsom i trygghet på ålderdomen som varit en av Socialdemokratins kärnämnen, det som hållit Socialdemokratin flytande när de höjt skatterna.
Men hur är det nu med pensionerna, kommer en sjuksköterska, en fabriksarbetare eller någon annan för den delen att kunna överleva, än mindre leva på pensionerna som staten betalar ut?
Nä, inte om pensionären vill unna sig något, inte om de inte sparat i privata pensionsförsäkringar.

Löfven och Rådström Baastad skriver då att det är nu upp till oss i Sverige att avgöra om vi har kraft att bekämpa ojämlikheten igen.
Men vilka är “oss” i deras värld kan man fråga?
För dessa två är inga arbetare längre, (om de någonsin varit det), De är politiker med löner som en vanlig svensk arbetare bara kan drömma om att få. Dessa två frågar sig om en undersköterska i 2020-talets klassamhälle ska känna ångest över den pension som väntar, när bolagstoppar som tjänar 358 000 kronor per dag?
De frågar sig också om en rörmontör på landsbygden se hur det saknas resurser att hålla uppe vårdcentraler och förlossningsmottagningar, och samtidigt betala bolåneräntor till storbanker som gör en årlig vinst på 112 miljarder?

Men varför frågar de sig inte om en undersköterska ska känna ångest över den pension som väntar när statsministerns lön från den 1 juli höjs med 4 000 kronor till 176 000 kronor i månaden, eller när statsrådens löner höjs med 3 000 kronor till 139 000 kronor i månadslön efter den 1 juli. Nä, det håller de tyst om, för det är ju storkapitalet som är den stora boven för Socialdemokraterna. I alla fall så länge de är aktiva, sen blir det tvärt om, då blir det deras såta vänner.
De fortsätter att orda om att nu banne mig ska det ändras, nu påbörjar en ny socialdemokratisk arbetsgrupp sitt arbete, för att i dialog med fackföreningsrörelsen, forskarvärlden och tankesmedjor ta fram en ny fördelningspolitik.

Nu ska inte gymnasieskolor svika en begåvad men fattig tjej med att de läggs ner så fort vinsten viker och dessa får se på Instagram att andra unga kliver in på utländska elituniversitet, nä det ska vara slut nu. Men de säger inte att det är kommunerna som styr skolan och att med deras sviktande ekonomi inte har råd att bedriva elitgymnasieskolor eller för den delen elituniversitet. Inte sedan den Socialdemokratiska regeringen 2015 översköljde Sverige men migranter som varken hade flyktingstatus eller skyddsskäl att få stanna i landet. Men som sagt var det talar de tyst om för det är antingen storfinansens eller konjunkturens fel om det går bra eller dåligt för Sverige när Socialdemokraterna sitter vid makten, det är aldrig deras fel.

Därefter börjar Löfven och Rådström Baastad orda om att Socialdemokraterna rekryteras 10 000 fler inom polisen men att brottsligheten bara kommer att kunna bekämpas genom att alla unga får så pass trygga och jämlika uppväxtvillkor att de aldrig kan rekryteras till kriminalitet.
Och ja det är så men hur ska Socialdemokraterna ordna detta, det skriver de inte ett enda ord om mer än att de ska gå från skattesänkningar till investeringar. De skriver att de växande skillnaderna mellan stad och land kan inte bara lösas genom infrastruktur och bredband, det krävs jämlika livsmöjligheter oavsett var du bor.

Men ska de bekämpa det med att höja bränslepriserna så att ingen har råd att bo på landsbygden?
För det verkar i alla fall vara Magdalena Anderssons ensa konkreta förslag. En sak de skriver är i alla fall rätt och det är att kampen mot segregationen kan bara lyckas om det ställs jämlika krav och ges jämlika möjligheter till jobb och utbildning. Men då krävs det också att de tar tag i skolan så att alla kan få en ordentlig utbildning, och inte som nu skjuta ansvaret på den över till kommunerna som går på knäna tack vare att dessa Socialdemokrater var så måna om att visa sin godhet till alla som kom hit och utan att ställa några motkrav.

I debattartikeln så ordar därefter Löfven och Rådström Baastad om att Socialdemokraterna under förra mandatperioden vände inriktningen för samhällets prioriteringar, från skattesänkningar till samhällsinvesteringar. Att de ökade stödet till ensamstående föräldrar, förbättrade socialförsäkringarna, införde fria glasögon och mediciner för barn, stärkte pensionerna och gjorde de största statliga, generella välfärdssatsningarna på decennier.
Men hur var det egentligen, förbättrade de verkligen livssituationen för de nämnda grupperna?
Jo, delvis förbättrades de nog om de bodde på rätt plats, men om de bor på fel plats så har situationen försämrats. Konkret kan man nog säga att den förbättrades i städerna men på landsbygden försämrades den.

Men detta räcker inte säger debattörerna. Ska 2020-talet bli det starka samhällets återkomst, så måste ännu fler reformer och investeringar genomföras för att hålla en fast kurs mot ökad jämlikhet. De fortsätter därefter med att deras mål är att att få fram så mycket resurser och reformer som möjligt för att stärka välfärden, höja pensionerna och ge lika livsmöjligheter för unga.
Visst låter det bra, men som vanligt så kommer inga konkreta svar i hur de ska åstadkomma detta, så man får nog säga att det bara är fagra löften utan någon som helst substans, utan någon som helst möjlighet att genomföras så länge inte Sverige har “full sysselsättning”.

Men dessa Socialdemokrater har nu svaret, de ska tillsätta en ny socialdemokratisk arbetsgrupp som tillsammans med fackföreningsrörelsen, forskarvärlden och tankesmedjor ta fram en ny fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa. Deras mål är att utveckla nya generella samhällsreformer som minskar skillnader i inkomst, förmögenhet och levnadsvillkor på lång sikt, samt minska skillnader mellan olika delar av landet.
Men det är återigen fagra ord utan någon konkretion, utan verklighetsförankring som vanligt från Socialdemokratin.
För om tror att skattehöjningar är enda svaret så har de inte lärt sig något på alla de åren de suttit vid makten, men det är inte ovanligt för Socialdemokraterna.

https://www.expressen.se/debatt/nu-ar-det-dags-att-bygga-det-nya-folkhemmet/?fbclid=IwAR2oW583a1d65dyLUYNfG__dK85cjrbURl9YrTDGnfrAeX2zd0ZDPT6BuM8

 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  

4 tankar på “Löfven och Rådström Baastad: Det är dags att bygga det nya folkhemmet. Men hur ska ni göra det?

 1. Lars Hansson

  En av de största misstagen som hänt är att tillåta bemannings företag det skapar otrygga anställningar.Det är bara de som driver dessa företag som blir rika de som arbetar där blir otrygga.

  Svar
 2. Monica Granqvist

  Har slutat tro på S och Löfven!
  Som gammal har jag ständigt ångest över kostnader för att leva.
  Har man handikapp av något slag, medför det extrakostnader.
  Sedan ska man inte tala om tandvården!
  Har opererat bort Tjocktarmen på gr av Cancer. Behöver tänder, att tugga med, men det kostar många tusen.
  Så Glasögon, Hörapparat o övriga hjälpmedel. Mm mm
  Boende, m el, tele internet mat kläder o s v.
  F d Undersköterska m 11500 kr efter skatt i mån.

  Svar
 3. Tord

  Man kan inte ge skulden på de som sitter och styr landet
  Granska era egna val som ni röstar på.
  för det är vi vanliga maniskan som har satt dessa på tronen.
  så skyll inte på politiska partier man kan rösta med att skriva vilken man vill (man,kvinna) som man vill sitta som sin röst i riksdagen.
  vallokalerna finns det lappar att skriva i vilken man vill ha för sina respektive i partierna . Man kan skriva eget val.
  inte vad de politiska partier har satt dit.
  men man måste ta reda på om denna vill sitta eller inte annars finns det ingen mening i detta för då följer man listan.
  om man ej vill rösta gnäll inte.
  på andra vissan vad vill du..
  om du inte lyssnar så får du inte min röst…..
  Ni i riksdagen passa er annars så ryker du i nästa val.
  Vi är eran näring men om man inte kan ge tillbaka så finns ej maten ni tynar bort sen reser andra som tar näringen på allvar deta är demokratin grund
  Sluta att styra över vardagen för svenskarna.
  styr landet inte mänikorna
  sitat lagen styr ingen får skada eller själa någon vi få uttrycka vad vi vill men inte trakassera någon
  Detta är en svår nöt i demokratin för vissa kan uppfattas som trakasserier.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *