Jenny Sonesson. Vad händer med Liberalerna?

 

Den frågan fick jag och Torbjörn Sjöström(Novus) bena i hos Fokus denna morgon under ledning av Johan Hakelius. Sammanfattning: L under Nyamko Sabuni måste framförallt profilera gentemot C och M. Det är svårt att se att det finns utrymme för två snarlika liberala partier som båda stödjer S. Samtidigt flyttar M fram positionen när det gäller den fråga som flest förknippar med Sabuni: integration. Relationen till SD är emellertid en stekhet potatis internt i L som kan spränga partiet om det uppfattas som att Sabuni på något sätt försöker närma sig Åkesson. Men att förhandla med SD är något som bland väljare uppfattas som allt mindre kontroversiellt. Trixig med andra ord. Fördel är att Sabuni är en känd profil hos väljarna och hennes person väcker intresse.

Min gissning när det gäller hennes tal i kväll är att det i första hand är riktat mot de partiaktiva, den inre kärnan, för att hålla ihop partiet. Hur arvet efter Bertil Ohlin, Per Ahlmark, Bengt Westerberg och Lars Leijonborg ska vårdas så att socialliberalismen görs relevant 2019. Sabuni måste markera att hon är nyvald partiledare för HELA partiet och betona gemensamma nämnare.

Jenny Sonesson, på facebook 


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *