Hur kan Liberalerna som precis ligger över riksdagsspärren ställa ultimatum till partier som är bra mycket större?

Av | juli 4, 2019

Är Liberalerna på väg att bli ett av socialdemokraternas stödpartier för evigt när de nu ligger i förhandlingar med Socialdemokraterna om att placera tjänstemän i Rosenbad?

Ja, man kan ställa sig den frågan efter att Nyamko Sabuni bekräftat att långtgående förhandlingar pågår om detta och att hon vill få detta i stånd så fort som det går. Enligt Sabuni handlar det om att slå vakt om partiets intressen, samt att se till att JÖK-avtalets 73-punktsprogram efterlevs.
Nyamko Sabuni säger: ”Mitt och partiets intresse ligger i att 73-punktsprogrammet och att de liberala reformer som ligger inom ramen för det ska genomföras på bästa sätt. Så tjänstemännen ska bevaka våra intressen.”

Inom Socialdemokraterna och från regeringshåll ”välkomnar” man detta, men det är inte okomplicerat då Centerpartiet inte vill ta rygg på Liberalerna. Enligt vad Expressen erfar så är inte Centerpartiet intresserade av denna tydliga vänstergir som Liberalerna med detta gör. Och det är ett tydligt risktagande som Liberalerna gör, för tvärt emot vad många trodde när Sabuni gick in som partiledare för Liberalerna.
Och när hon får frågan om hur det här går ihop med hennes tal om att återfå ett samarbete med alliansen?

Så svara hon: ”Det går jättebra ihop. Vi har nu en överenskommelse om 73 punkter, och det ligger vårt intresse att se till att den överenskommelsen bevakas och det görs bäst med att det finns tjänstemän i regeringskansliet.”
Hon fortsätter sen med: ”När det närmar sig valet 2022 kommer vi att behöva utvärdera det politiska landskapet.”
Och då ska Liberalerna utvärdera hur väl Socialdemokraterna efterlevt JÖK-avtalet, men också var de forna allianspartierna står politiskt.

Och med det ultimatum som Sabuni lämnade i går där hon klart och tydligt meddelade att både Moderaterna och Kristdemokraterna fick välja mellan dem och Sverigedemokraterna så står det nästan helt klart att Liberalerna valt sida redan nu och det kommer bli ett fortsatt och tätare samarbete med Socialdemokraterna.
Hon ger dock ett annat regeringsalternativ till valet 2022 och det är en regering bestående av Liberalerna och Centerpartiet.
Så frågan man ställer sig efter att ha läst detta är om Sabuni fått hybris efter det liberala partiledarvalet, för hur annars kan ett parti som precis ligger över riksdagsspärren ställa ultimatum till partier som är bra mycket större?

Jag hade förhoppningar på att med Sabuni vid rodret på den liberala skutan skulle deras politik gentemot Sverigedemokraterna ändras och att de kanske till och med skulle vara villiga att lyssna på vad de vill göra för förändringar i den svenska politiken som fört den till ruinens brant. Men hon liksom med Björklund så går de blint framåt, följande den store självutnämnda ”landsfadern” Löfven på den vägen som enligt mig bara leder till mer elände för den svenska befolkningen.

https://www.expressen.se/…/l-i-forhandlingar-med-s-om-tjan…/
https://www.svt.se/…/nyamko-sabuni-vill-styra-tillsammans-m…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *