DET NYA SVERIGE. Nyanlända migranter kastar sten, slåss med plåtrör och pinnar så barn börjat blöda.

Andreas Eriksson är en PS-medlem som ofta skickar mig intressanta artiklar till mig värda att ta upp och skriva mer om, sände en mycket oroande artikel om samhället grums till mig. 

Samhällsnytt skriver: “I ett område i Grums har ett gäng barn i 8- till 10-årsåldern satt skräck i grannskapet genom både fysiska och verbala attacker. Barnen ska bland annat ha slagit andra med påkar och hotat kvinnor med våldtäkt. Problemen började för ungefär ett år sen men har eskalerat under våren och försommaren. Nu har Hyresgästföreningen, Grums hyresbostäder, kommunen och polisen gått samman för att försöka hitta en lösning på situationen.”

För cirka ett år sedan blev ProjektSanning uppmärksammade på Staffanstorp som då hade ungefär samma problem. Vi skrev mycket om det då och det blev ett herrans liv, vilket är bra även om det mesta handlade om att PS bara var ute efter att oförtjänt stigmatisera en by som egentligen mådde så BRA. Det visade sig ju senare inte alls stämma. 

Nu framkommer det är här lilla byn Grums dras med liknande och med  mycket stora problem som dessutom eskalerar. Tillskillnad från Staffanstorp som har en mycket handlingskraftig kommunordförande i Christian Sonesson står Kil ensamma. 

Nyanlända migranter kastar sten, slåss med plåtrör och pinnar så barn börjat blöda. Värts utsatt var ett barn som ströps så illa att händer efter strypattacken lämnade blåmärken efter styrande händer runt barnets hals. Det betyder att barnet  alltså varit mycket nära att mista sitt liv. Med barn har också utsatts för sexuella hot: “Jag ska sexa dig” eller “jag ska våldta dig”. 

En förälder har berättat för Hem & Hyra att dottern gråter om kvällarna vill att familjen att ska åka till den plats där hon känner sig trygg – familjens husvagn. Familjen upplever en stor stor vanmakt. De kan inte säga ifrån till barnen som hotar deras dotter med våldtäkt eftersom repressalierna hotar alla familjemedlemmar samtidigt som de vet att de som hotar deras dotter och övrig familj själva faktiskt är barn. 

Och är det något vi vet så är det att om familjer agerar mot barn som uppför sig så här, även om det handlar om regelrätt misshandel eller hot om våldtäkt, är att det blir den utsatta familjen som får betala priset både från kommunens sida som säger att de måste förstå att det handlar barn. Alltså måste man förstå och låta planerad sociala insatser som lokala aktiviteter och mer gemenskap ta tid att forma sig. I sak, alltså låta sina Egan barn fortsätta misshandlas tills våldsbarnen lärt sig.  

Hyresgästföreningen befarar dock att om inget å det snaraste görs kommer “vi-mot-dem-mentaliteten” förvärras ytterligare. Och med det menas förstås främlingfientligheten till nyanlända migranter. Utan att vara raketforskare kan man ju förstå att den inte bara redan tilltagit utan också befästs. Och det har skett just därför att i oron för ökad främlingsfientlighet låter man barn slås blodiga och hotas våldtäkt utan att ta till de åtgärder som behövs: Flytta dessa familjer från Grum och se till att de hamnar på ett ställe där de får lära sig hur man uppför sig och där föräldrar får lära sig att de har ett ansvar i att uppfostra sina barn, särskilt om barnen uppvisar tortyrliknande tendenser. 

De får helt enkelt vara hur nyanlända som helst. Kan de inte uppföra sig eller fungera i ett annars fungerande samhälle har de inget i det samhället att göra. Punkt!

Trots att barngänget utsätter andra barn för dessa hemskheter gör inte de drabbade barnens föräldrar några polisanmälningar. Föräldrarna tror helt enkelt inte att polisen kommer ta dem på allvar, i värsta falla bara skratta åt dem och säga något i stil med: “Boys will always be boys”. Det om något är ett underbetyg till den lokala polisen. För det finns ingen förälder i Sverige som accepterar att deras barn terroriseras på det här viset annars. 

Men nu har någon slags reaktion ändå kommit. ”Barnen behöver hjälp” säger kommunpolisen Lennart Hynynen som också upplyser om att man visst kan polisanmäla barn, fallen lämnas dock alltid vidare till socialtjänsten.

Polisen svarar också att de ännu inte har alla fakta på borden vilket betyder att deras närvaro i samhälle varit mer än lovligt sparsmakad. Men erkänner att det som nu berättas ändå måste ses som mycket uppseendeväckande. “Jag har inte under mina år som polis varit med om att så unga människor går samman och kommer med sådana här grova hotelser och våldsamheter.” 

“Enligt Hynynen kommer sådana här problem oftast från föräldrarna och i det här fallet kan barnens föräldrar ingen svenska alls, därför ska man till hösten anordna ett möte med tolkar ”för de här barnen behöver hjälp och det kan inte vänta”.

Till hösten?! För problemen kan ju såklart vänta?! I sommar ska polisen och fältassistenterna öka sin närvaro i området och barnen ska erbjudas, precis som jag skrev ovan, aktiviteter så att de inte bara driver omkring i området. Men vad spelar det för roll? Barnens föräldrar kan väl fortfarande inte svenska och dessa förbannade aktiviteter lär väl i vanlig ordning inte vara någon lösning på så grundmurade problem som de här barnen uppvisar: Fotboll eller vad det nu kan kan vara lär inte förändra attityden: “Jag ska sexa dig”, “Jag ska våldta dig”.

Flytta dessa familjer från Grums tills barnens föräldrar kan svenska, gått i skola för hur barn uppfostras för att fungera att i ett svenskt samhälle. De sociala insatserna får de ägna sig åt sedan. För som vanligt är det oron för att att olika typer av reaktioner kan spå på rasismen. Såklart det kommer spä på den, konstigt vore annars. 

Det bästa alternativet är att de svenska familjerna i Grums gör gemensam sak och sonika tar sitt pick och pack flyttar från byn och lämnar kvar familjerna med de mycket destruktiva barnen. Det skulle förmodligen ge ett omedelbart gensvar från kommunpolitiker, socialtjänst och polis. Då behöver de dessutom inte oroa sig för att det spär på rasismen. 

Samhällsnytt


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *