Vem är Nyamko Sabuni egentligen?

Vad vill hon? Vems ärenden springer hon? Något känns plötsligt fel och jag kan inte riktigt sätta fingret på vad – ännu.
 
När Nyamko Sabuni kom på tal som nu partiledare för Liberalerna var jag den första att hylla valet. Hon är dig, tår stark i frågor hedersvåldet, migration och integrationsfrågor men kan samtidigt inte svara på frågor om hur hon ser på att hennes bror Kitimbwa Sabunis går islamisters ärenden. Han skrev förordet till Rosengårdsrapporten som kartlade islamistisk extremism i Malmö. Rapporten skrevs av Magnus Ranstorp. Den tuffaste och hårdaste kritiken mot rapporten kom från Nyamko Sabunis egen familj som menade att den spred ”antimuslimska fantasier” och att man medvetet valde opålitliga källor” för att framställa den då ännu inte dömde Munir Awad som terrorist. Det gamla vanliga med andra ord, anklagelser om islamofobi och rasism.
Nyamko Sabuni vill dock överhuvudtaget inte prata om sin inställning till MMRK eller broderns engagemang där. Hon har ingen åsikt om organisationen. Hon påstår också att hon inget vet om någon rapport om Munir Award. Lögn såklart och en lögn som hon media borde kräva ett svar på. Nu har vi ingen granskande media i den bemärkelsen längre så v i får hoppas att saker som Doku.com tar sig an den här grannlaga uppgiften, för det måste göras helt enkelt.
Men, Nyamko Subani är väldigt bestämd och klar över an annan sak och det är att Annie Lööf borde bli statsminister. 2018 sa Subani att: “Nu behövs en handlingskraftig regering som genomför reformer för att säkra tillväxten, tryggheten och välfärden, med tanke på en kommande lågkonjunktur. Svenska folket har sagt nej till en ansvarslös integrations- och immigrationspolitik. Det behövs omfattande reformer inom skatter, bostäder och arbetsmarknad. Reformer som kräver ett brett parlamentariskt stöd som bara är möjligt om det finns ett förtroende mellan statsministern och oppositionen. Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson har det förtroende som behövs.”
Det finns ji direkt inga svårigheter att i att hålla med henne om det men sedan: “Den statsministerkandidat som kan vinna störst förtroende i riksdagen är Annie Lööf. Hon har under sin tid som partiledare vunnit förtroende långt utanför sitt eget partis gränser. Låt Annie Lööf bilda regering tillsammans med S och L och söka stöd från MP eller den andra halvan av alliansen. När alla inser att deras drömregering inte kan bli till, får man ta det näst bästa. Dessutom är Sverige moget för sin första kvinnliga statsminister.”
Tidigare var Nyamko Sabuni helt säker. Visionen om det mångkulturella samhället måste begravas. Färre ska lockas till Sverige och de som saknar asylskäl ska lämna landet – ”på en gång”. Generösare regler för anhöriginvandring, som är en del av januariöverenskommelsen, är naivt och bäddar för en ny stor flyktingvåg. “- Det riskerar att leda oss tillbaka till det som hände 2015”, förklarade Sabuni.
Nu låter det annorlunda. Nu backar Sabuni från sina uttalanden om att människor utan asylskäl ska lämna landet omgående, och att visionen om mångkultur ska skrotas. Istället säger hon nu: “– Jag värnar asylrätten och jag värnar alla flyktingars möjlighet att återförenas med sina familjer.
Hon förklarar vidare att hon står bakom ”allas rätt till sin kultur och sin tro”. Vad hon säger sig ha menat är att ”det måste vara tillåtet att kritisera kulturyttringar som förtrycker eller som begränsar enskilda människors frihet”.
Det senare stämmer väldigt väl överens med Annie Lööfs vision. Så. Vad har vi att förvänta oss? Ett Centerparti som som kommer stödrösta L vid nästa, se till att de blir kvar och en viktig politisk spelbricka i spelet om att föra fram Annie Lööf som statsministerkandidat? Ja, det är inte helt omöjligt. Och om det är så, då har Sverige riktigt stora problem. Riktigt stora problem.

Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *