Den tredje statsmakten är inte längre mainstreammedia, den är vi.

 

Släng bort negativiteten och känn kraften. The Force is with us.

Vår traditionella media och Public Service har under lång tid beskrivits som vår tredje statsmakt, särskilt den tryckta tidningen. Men båda dessa drar nu förmodligen sina sista suckar. Det började samma stund som läsarna blev medvetna om hur de stora tidningshusen sprang maktens ärenden och vice versa. Det var många lögner som avslöjades av de första modiga medborgarjournalisterna. Och för det fick de betala det högsta priset, men samtidigt var det just dem som gav medborgarjournalistiken sitt genomslag.

Få läsare är idag lika benägna att investera sina surt förvärvade pengar på sådant de redan vet är styrt, och de pengar de ändå tvingas via skattesedeln, kan de inte göra mer åt än att helt enkelt läsa de avslöjanden om dem som många medborgarjournalister lägger ned sin tid på att avslöja eller helt enkelt berätta ur en annan synvinkel. Berättelserna är från MSM kanske styrda men de bryts samtidigt snabbt ned av medborgarjournalister. I många fall har det lett till att MSM tvingats pudra, förklara sig eller helt enkelt bett om ursäkt. Och det är en makt att inte förkasta.

Visst, man kan välja att tänka att man är offer under “Pravda”, men man kan också tänka att man ändå inte är det längre. Det finns annat och det är oftast gratis. Valet att donera är frivilligt och de nättidningar som erbjuder prenumerationer och liknande är ofta väl värt spenderade slantar.

Vi kan nog alla konstatera att vara medborgarjournalist är tufft, men det är är minst lika tufft för vår etablerad media. Konkurrensen för MSM gentemot Medborgarjournalistiken är tuff, i synnerhet i våra sociala medier och nätverk. Här gäller det för oss alla att attrahera läsare/användare och de som vill kommunicera med dessa. Och i ärlighetens namn, medborgarjournalisterna är dem som verkligen har kontakten med läsarna. Vi finns där i trådarna, i PM och i våra mejl. Få medborgarjournalister dissar sina läsare genom att inte uppmärksamma deras närvaro och deras kommentarer.

Som medborgarjournalist gäller det att välja väg, vill du konkurrera och göra det till ett betalande yrke, eller vill du vara del av en förändring därför att du ser det som ett kall och ett måste. Samma sak gäller dock för alla. Du måste vara snabb, hantera mångfald, ha viss specialkunskap men framför allt, om möjligt, erbjuda det gratis. Idag är allt dyrt för alla. Och det är just där medborgarjournalistiken nu är på god väg att bli den tredje statsmakten och MSM den fjärde.

En viktig sak som många glömmer bort är ER. Ni alla som läser och delar vidare, donerar när n kan och om ni vill. Ni är också medborgarjournalister. Bara för att ni inte skriver långa/korta artiklar betyder inte det att ni inte är en del av den här nya journalistiken. Ni är den! Utan er skulle vi skriva för tomma salar. För varje delning sprids det ytterligare, och ytterligare och ytterligare.

Face it. Traditionell media kommer är inte längre den tredje statsmakten. Face it. Traditionell media sätter inte längre agendan. Face it. Traditionell media kommer inte ens längre vara den som sätter agendan. Face it. Traditionell media är medborgarjournalisternas studsmatta. Från den tar vi fart och studsar vidare. En nyhet om våldtäkt i traditionell media blir en helt annan nyhet hos medborgarjournalistiken fastän det handlar om samma våldtäkt. Människor väljer att hellre tipsa en medborgarjournalist än en exempelvis än någon annan.

Agendan kommer att sättas av oss alla som sammantaget uttrycker sig här på våra sociala medier. Och så är det faktiskt redan idag. Facebook har fler unika besökare än Aftonbladet i Sverige. ProjektSanning har 7000 unika läsare per dag, förra måndagen var det 6000 och vi har har som “nätsajt” inte funnits mer än ett sex månader. Vi avstår annonsörer därför att vi villa vara fria från eventuella påtryckningar eller påta inget inflytande. PS startades inte med någon bakomliggande tanke om att tjäna pengar eller komma in i de fina rummen. PS startades därför att vi såg ett behov. Och hur det än är, så har vännerna på nätet fortfarande större inflytande på sin omgivning än traditionell media. Det är verkligheten. Den ska vi utnyttja den.

Det är dags att sluta babbla om hur styrda vi är av traditionell media. Vi vet att de försöker men inte längre kan. Var stolta medborgarjournalister och tänk på att ni är med i en ny rörelse som med stor sannolikhet på sikt kommer vara den rörelse som kommer tvinga makten till reson.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *