Jenny Sonesson om Jimmie Åkessons tal i Almdedalen

Sakupplysning eftersom så många är upprörda över att Jimmie Åkesson i sitt tal talade om döda förfäder. Han citerar Vilhelm Mobergs ”Svensk strävan” från 1941. Moberg funderade under brinnande WWll varför Sverige ska försvaras och varför svenskar har rätt att kalla Sverige vårt. Han ansåg att vi är skyldiga förvalta de dödas strävan. Sverige är inte bara de levandes land.

Moberg var liberal. Och jag tolkar det som att han i ”Svensk strävan” ger uttryckt för liberal nationalism. En idétradition som är sorgligt bortglömd i Sverige. John Stuart Mill räknas som en tidig företrädare. Liberal nationalism står i kontrast till universella former av liberalism men även etniska former av nationalism.

Jenny Sonesson, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer. 

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *