2813: “Vit kultur”, numera en ständig repris

| 8 juli, 2019

Ständigt ett ältande om ”vit kulturs överlägsenhet”. I en artikel som utgår från klassisk musik kan man t ex ta del av följande:

”Western classical music is not about culture. It’s about whiteness. It’s a combination of European traditions which serve the specious belief that whiteness has a culture—one that is superior to all others. Its main purpose is to be a cultural anchor for the myth of white supremacy. In that regard, people of color can never truly be pioneers of Western classical music. The best we can be are exotic guests: entertainment for the white audiences and an example of how Western classical music is more elite than the cultures of people of color.”

Onekligen blir det svårt att manövrera eftersom kritik mot vit kultur är legio i den kulturen. Samtidigt som den är framgångsrik. Om man kastar en snabb blick på bildkonsten kan man konstatera hur den har slagit genom i hela världen. Konstens som exempel på vit kulturs primära position är inte enbart en maktposition utan även en form för emancipation som inte har någon annan motsvarighet. Konsten som icke-auktoritär och överskridande är svårt att komma ifrån. Som artikelförfattaren skriver är han på insidan av denna kultur och ser sig som outsider-insider. Det är ingen ovanlig hållning och mycket av konstens överskridande baseras på sådana individer.

Lars Vilks


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *