Iryna som förlorade benet i terrorattentatet på Drottninggatan ska nu utvisas. Man frågar sig varför Migrationsverket kommit till det resultatet när de låter terrorister stanna kvar i Sverige?

Av | juli 8, 2019

Iryna 39 år från Ukraina och hennes 14 åriga dotter har nu fått besked från Migrationsöverdomstolen att de inte längre är välkomna att stanna i Sverige. Detta vore kanske inte något att skriva om ifall det inte var så att Iryna var på Drottninggatan 2017 under terrorattentatet, och att hon skadades så svårt att läkarna var tvungna att amputera hennes högerben. Att sen hon lider av posttraumatiskt symtom och depression. Att hon behöver läkare, psykolog och medicin är heller inget som Migrationsverket eller Migrationsöverdomstolen verkar bry sig om trots att man kan säga att den svenska staten bär ansvaret för att Iryna’s tillstånd.

Hon säger själv: ”Jag vet inte hur det ska gå i Ukraina.”
Detta på grund av att hon går med protes efter amputationen och att hon enligt egen utsago både har fysiska och psykiska problem av detta.
Iryna säger också att hennes dotter Sofia är chockad. Hon har fått många svenska skolkamrater och att hon inte kommer att kunna ta avsked av dem då de är på sommarlov nu och inte kommer tillbaka förrän i augusti.
Iryna har sökt uppehållstillstånd flera gånger men fått avslag alla gånger. Iryna och hennes dotter fick ett tillfälligt uppehållstillstånd för att Iryna skulle kunna vittna mot Akilov i terrorrättegången mot honom.

Men när Akilov blev dömd så fick hon inte fortsatt tillstånd att stanna i Sverige.
Iryna’s advokat Henrik Hoffman säger: ”Beskedet är beklagligt.”
Han fortsätter med: ”Först sade Migrationsverket nej och sedan har både Migrationsdomstolen och nu senast Migrationsöverdomstolen vägrat ompröva de tidigare besluten.”
Man frågar sig varför dessa myndigheter inte vill ha Iryna kvar i Sverige?
Kan det bero på att hon kanske kommer att ställa krav på den svenska staten för det som hon råkade ut för 2017?

För som Henrik Hoffman säger finns det ett litet nålsöga för speciellt ömmande fall, men ingen av myndigheterna från Migrationsverket till Migrationsöverdomstolen tycks tycka att detta är ett sådant fall.
Hoffman säger: ”Vi får se vad vi gör nu. Möjligen kan regeringen ingripa även om de formellt inte kan ingripa. Löfven har tidigare träffat Iryna på sjukhuset, möjligen kan det bli en diskussion så att domstolen omprövar beslutet om utvisning.”
Iryna säger att när Löfven var och besökte henne på sjukhuset ska han ha sagt: ”Allt kommer bli okej.”

Så nu återstår det att se om ”allt kommer att bli okej” eller det bara som vanligt från hans sida bara var tomma ord.
Enligt Statssekreterare Gösta Brunnberg vill Löfven inte uttala sig om fallet då ett sådant uttalande skulle kunna betecknas som ministerstyre. Brunnberg hänvisar dock till migrationsminister Morgan Johansson.
Men inte heller han vill uttal sig om ärendet enligt hans pressekreterare Adriana Haximustafa som säger: ”Det är en fråga för Migrationsverket som är den ansvariga myndigheten.”

Så man kan fråga dig vad som kommer att hända med Iryna och hennes dotter, om de kommet att bli utvisade eller om Migrationsverket tar sitt förnuft till fånga och gör det rätta i detta fall och låter dem stanna som ett ömmande fall som detta verkligen ör enligt mig. För när de kan låta terrorister få stanna kvar i landet så borde de också låta terroristoffer få göra det enligt mig. För annars så visar Sverige att de inte vill göra rätt för sig, och den svenska regeringen och de svenska myndigheterna visar att de hellre vill skydda terrorister än deras offer.

https://www.expressen.se/nyheter/iryna-forlorade-benet-i-terroray/?fbclid=IwAR19DlBAxl1SVNoFZIkDadrMKTeaneSZ4_sFR-9sK8K9AziaS6MCDL3dq5o

3 reaktion på “Iryna som förlorade benet i terrorattentatet på Drottninggatan ska nu utvisas. Man frågar sig varför Migrationsverket kommit till det resultatet när de låter terrorister stanna kvar i Sverige?

 1. Bengt Silva

  Hur behandlar Sverige människor egentligen? Vet dem inte om att det pågår instabilitet i Ukraina ? Här kan våldtäktsmän slippa utvisning. Jag är glad att jag lämnat Sverige stackars folk ex

  Svara
 2. Peter

  Om jag skadades i annat land skulle väl det naturliga vara att åka hem efter den akuta vården. Vad gjorde hon här på turistviss?

  Svara
  1. Elin

   ”Iryna och hennes dotter fick ett tillfälligt uppehållstillstånd för att Iryna skulle kunna vittna mot Akilov i terrorrättegången mot honom.”

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *