Minns ni Stefan Löfvens svar på frågan varför trakasserier och våldtäkter ökar i Sverige?

Stefan Löfven tänkte efter riktigt hårt, svalde och sedan svarade han med att kommentera den svenska arbetsmarknaden och hur #metoo visat hur illa ställt det är för kvinnor just där. Ett ögonblick som skrivit in sig själv i historien.

Stefan Löfven lovade i samband med detta historiska magplask, att tillsätta en utredning kring dessa frågor. Och Löfven håller alltid sina löften. Nu har regeringen givit ”Diskrimineringsombudsmannen och Arbetsmiljöverket i uppdrag att genomföra särskilda informationsinsatser för att höja kunskapen hos arbetsgivare för att motverka kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier.”

Så nu blir det spännande att se vilken effekt denna utredning kommer ha på våldtäkterna i landet. Stefan Löfven var ju väldigt noga med att förklara för oss att ”det tyvärr finns värderingar hos män och pojkar som tror att man kan få behandla kvinnor på det här sättet. Det gäller dessvärre många i vårt land.”

Och som ni minns var det precis efter att han hade sagt det som det Stefan Löfven valde att säga. ”Jag förstår inte varför man lägger förslag om att försvara löntagares ställning på arbetsmarknaden, göra det lättare att säga upp människor. Då kommer dessa kvinnor som blir utsatta på jobbet att bli rejält utsatta.”

Ingen förstod vad Stefan Löfven pratade om, allra minst han själv. Jimmie Åkesson som såg tämligen trött ut på att behöva debattera med en statsminster som blandade in den svenska arbetsmarknaden i frågan om det ökade antalet våldtäkter i landet, svarade lite avmätt att det till stor del beror på att Sverige har tagit emot flyktingar som har andra värderingar och åsikter än svenskar. ”Människor byter inte värderingar bara för att de byter mark under fötterna,” sa Åkesson.

Stefan Löfven förstod ändå inte att de sexuella övergrepp och våldtäkter som vi ser idag i Sverige inte så mycket hänger ihop med villkoren på arbetsmarknaden. Utan fortsatte i samma spår och gav vad han själv förmodligen ansåg vara det ultimata argumentet till Åkesson: ”Har du inte följt metoo-debatten?” Tre minuter senare skrattade hela Sverige och gör väl fortfarande trots det allvarliga ämnet.

Nåväl, nu är den omtalade “Storsatsningen” igång…

Regeringskansliet…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

2 reaktion på “Minns ni Stefan Löfvens svar på frågan varför trakasserier och våldtäkter ökar i Sverige?

  1. Tomas Hörz

    Madeleines inlägg är ofattbart insiktslöst och okunnigt tom för detta media

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *