Ann Heberlein: Illvillighetens princip

Av | juli 9, 2019

“Under alla år jag undervisade på universitetet i Lund inskärpte jag vikten av att bemöta andras argument och tolka texter med utgångspunkt det som kallas ”välvillighetens princip”. Jag inledde varje kurs med att resonera kring denna ädla princip med mina studenter. Välvillighetens princip innebär att du, när du möter en text, är förpliktad att tolka texten på det mest välvilliga sättet. Du måste alltså anstränga dig för att förstå vad han eller hon som skrivit texten vill förmedla. Vi har en moralisk plikt att behandla texter och argumentationer rättvist – i all synnerhet om de ger uttryck för uppfattningar och åsikter som vi inte delar och om den slutsats som dras inte faller oss på läppen, förefaller märklig eller rentav felaktig. Välvillighetens princip gäller givetvis inte bara skriven text, utan också i all synnerhet talad text. Låt mig ge ett exempel…”

Läs vidare i Heberleins Etik…

Ann Heberlein


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

2 reaktion på “Ann Heberlein: Illvillighetens princip

  1. Kent Berglund

    Var går välvillighetens princip gräns. Och ren faktagranskning. Ovanstående gäller i båda riktning

    Svara
  2. Gunilla

    Undervisa om denna princip är en sak, men hon borde nog tillämpa den också.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *