Morgan Johanssons pressekreterare: Regeringen överväger inte att ge Iryna uppehållstillstånd.

| 9 juli, 2019

Jag skrev i går kväll om Iryna som skadades svårt under terrorattentatet på Drottninggatan 2017. Om hur hon fick besked i måndags att hon inom en månad ska lämna Sverige.
Iryna’s advokat sade i går efter att han fått beskedet att han skulle vädja till regeringen om att de skulle beordra Migrationsverket att använda sig av regeln särskilt ömmande fall så att Iryna och hennes dotter ska få stanna i Sverige.
Men idag kom beskedet från Justitieminister Morgan Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa att det är inget som regeringen överväger.

För enligt paragraferna 8 och 9 i kapitel 12 i regeringsformen finns möjlighet för regeringen att gripa in och ändra på Migrationsverkets beslut och att ” genom nåd” låta Iryna och hennes dotter få stanna i Sverige.
Men som sagt var det det kommer de inte att göra, och varför kan man bara gissa sig till.
Iryna’s advokat Henrik Hoffman ser dock inte detta besked som ett slutgiltigt beslut. Och han säger att han och Iryna fortfarande tittar på vilka möjligheter som finns och har ännu inte bestämt hur de ska agera.

Han säger: ”Regeringen kan ju inte säga något definitivt innan de fått alla handlingar att titta på. Vi får se om vi ska gå den vägen. Hoppet försvinner inte och vi tycker att Migrationsverket fattat ett felaktigt beslut.”
Och man kan väl inget annat än att säga att det är ett felaktigt beslut Migrationsverket fattat?
Det är tyvärr inte första gången sådant sker.
För hur kan de ge uppehållstillstånd till terrorister men inte till deras offer?
Hur kan man ge besked om utvisning tipp personer som arbetar men tjänat några hundra kronor för lite?

För hur kan de utvisa personer som tagit för lite semester eller där företaget de arbetat för när de kom hit inte betalade in pension till dem?
Men de kan inte utvisa brottslingar för att de kan bli straffade i sina hemländer.
Man kan fråga vad det är för folk som sitter på den myndigheten?
Henrik Hoffman menar dock att Sverige har en ”moralisk skyldighet” att ge Iryna uppehållstillstånd efter det hon drabbats av i Sverige.
Han säger: ”Iryna har oförskyllt råkat ut för det här i Sverige. Också om man kommer hit som turist ska man ha samma skydd som en svensk medborgare.”

I Ukraina kommer hon inte att få samma medicinska vård och därmed hamna i en svår situation där.
I Sverige däremot har vi medicinska möjligheter att hjälpa henne på ett helt annat sätt.
Löfven träffade henne två gånger under den tiden som Iryna låg på sjukhus, första gången var dagen efter terrordådet och den andra gången var på ettårsdagen av attentatet. Nåda gångerna sade han att allt skulle bli okej.
Nu kan man dock fråga honom om han anser att det är okej att utvisa henne, för det är just det som kommer att hända om inte han och Morgan Johansson agerar?

Om de inte agerar nu och visar att det de säger inte bara är fagra men allt så tomma och innehållslösa ord.
För hur är det med det de hade som mantra 2015, det om att Sverige skulle vara ett humanitetens stormakt?
Så Löfven och Morgan Johansson, menar ni att det är humant att utvisa denna kvinna?
Menar ni att det är humant att sända henne hem till ett liv där hon inte får den vård hon så väl behöver?
För ni tvekade inte att dra fram argumentet om att det inte var humant att utvisa dessa Afghanska ”barnen”. Så visa nu att Iryna också får samma humana behandling.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *