Nu tar regeringen flera viktiga steg i kampen mot hedersvåldet?!?

Jag har läst utredningen och jag håller inte riktigt med. Gamla uttalanden som fräschats upp, en stödtelefon som ska utvidgas, ett kompetensteam som ska utvärderas, Länsstyrelser som ska få 20 miljoner för att fortsätta bygga upp sina resurser, fokus på utbildning och kunskap och så vidare.

Det finns egentligen inget nytt eller något som på något sätt visar det Stefan Löfven alltid själv hävdar: att Socialdemokraterna aldrig accepterat något slags förtryck, det finns helt enkelt inte i deras DNA, som han brukar säga.

Ibland undrar jag om Stefan Löfven förstår att hans eget parti i själva verket aktivt motarbetat viktiga nyckelpersoner som arbetar med hedersrelaterat våld, så som Ann-Sofie Hermansson, Nalin Pekgul, Carina Hägg och Maria Alias bara för att nämna några av de socialdemokrater som engagerat sig i frågan. Dessa personer har av sitt eget parti och på grund av sitt engagemang blivit kallade för rasister och islamofober.

Regeringens utredning andas av något som närmast kan beskrivas som det “så kallade hedersförtrycket”. Det där som de måste erkänna men ändå inte vill kännas vid.

Utredningen förklarar för oss att de förstår att hedersförtryck existerar, både bland unga och gamla oavsett kön, och att den förstått att kvinnor är mer utsatta än andra. Men inte en enda gång nämner man något om vad man ska göra åt det faktum att förtryckarna ofta består av hela familjer eller klaner? Hur ska någon kvinna, flicka, pojke kunna komma undan dem?

Det är uppenbart att inte så mycket nytt kommer att hända och att frågan fortfarande är för känslig för S. Varför har man annars tvingat bort eller kritiserat sina egna som upprepat pekat på problemen med hederskultur?

Jag tror uppriktigt sagt att Stefan Löfven inte orkar ta det på allvar. Det är för mycket jobb och det är för känsligt. Det berör alltför många av deras väljare.

Den här typen av förtryck och av våld hör inte hemma i Sverige, ändå har vi det här? Hela samhället måste tydligt kunna säga ifrån men det blir ju svårt när man har en statsminister som försöker balansera på en slak lina.

Läs utredningen från Regeringen här…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Varje krona hjäper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *