Altin Vitia väntar på ett mirakel

Av | juli 13, 2019
Altin Vitia, 18, från Kosovo blev allvarligt sjuk under en semester i Sverige 2015. En akut hjärttransplantation i Lund räddade hans liv.
På tisdag ska han utvisas till Serbien eftersom Migrationsverket anser att han kan få den livsnödvändiga vård han behöver där.
För Altin, hans läkare och advokat, är beslutet om utvisning ett mysterium och fattat på felaktiga grunder.
– Jag har aldrig varit i Serbien, talar inte språket och har ingen som helst anknytning dit, säger Altin Vitia.
Jag begriper ingenting. Killen har under de tre år han varit i Sverige och under den tid han opererats och rehabiliterats lärt sig prata bra svenska. Han är artig och belevad och vill ingenting hellre än att få stanna i Sverige. Som jag ser det är det en förutsättning för att han ska kunna överleva.
På vilka grunder väljer man att utvisa ett barn till ett land han aldrig satt sin fot i? Han kommer från Kosovo men ska utvisas till Serbien. Hur ska Serbien kunna ge honom den medicinska vård han kommer att behöva när han dumpas där?
Det har fallet liknar precis det om den ukrainska kvinnan som tvingades amputera ett ben efter att ha blivit mer eller mindre massakrerad vid terroraktionen på Drottninggatan och nu ska utvisas tillsammans med sin 14-åriga dotter till Ukraina. Kvinnan kommer troligen inte att kunna få den vård hon kan komma att behöva i ukraina om komplikationer tillstöter.
Samtidigt står ett större gäng afghaner och demonstrerar på Norra Bantorget för att slippa återbördas till hemlandet. Förra gången var det en kontingent om 9 000 afghaner som med hjälp av en blixtsnabbt framtagen speciallag lyckades klamra sig fast i Sverige.
Naturligtvis kommer årets skörd också att få stanna. Den förra amnestin kommer givetvis att åberopas som prejudikat.
Afghanerna har inte här att göra. De saknar skyddsskäl. Och samtidigt som detta ståhej sker på Norra Bantorget ska alltså en 18-årig hjärttransplanterad yngling utvisas till ett land han aldrig satt sin fot i. Till ett land där det är mycket tveksamt att kan få rätt vård i om komplikationer skulle uppstå efter transplantationen.
Var är gaphalsarna på vänsterkanten när det gäller den här killen? Nej, just det, så dum jag är. Killen tillhör fel målgrupp. Samtidigt slår det mig – han kanske inte är muslim.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *