Hanif Bali: Det är krig i Syrien så därför måste nigerianer bo i Bromölla.

Av | juli 14, 2019

Ser att DN och SVT slår på stora trumman om hur inhuman och orättvis EU och Italiens nya policy är att inte låta migranttaxibåtarna drivna av Läkare utan gränser och rädda barnen att gå i hamn i Italien.

Igår publicerade SVT:s sanningsfabrik en artikel med titeln:
”Vägen över Medelhavet allt dödligare för migranter” där tesen är att Italiens och EU:s nya policy att inte skjutsa migranter från Libyens kust till Italien ökat dödligheten.

Problemet är att SVT fipplar med siffrorna.

1: Antalet migranter som dör på medelhavet har aldrig varit lägre. Italiens nya policy att vägra ta emot ger effekt. Incitamentet att försätta sig i sjönöd är brutet.

2: SVT väljer då istället att räkna i procent och jämföra med 2015 – då EU helt släppte gränskontrollen vid Grekland. Då kom ca en miljon människor den vägen. Resan mellan Turkiet – Grekland är mycket kortare och ofarligare.

3: Tittar man på enbart rutten mellan Libyen – Italien så är dödligheten i procent ungefär detsamma. Faktum är att dödligheten fortsatta öka för den rutten trots att ”räddingsinsatserna” intensifierades.

Nästan så att man kunde ana att fler gav sig ut på den farliga resan och fler försatte sig i sjönöd när diverse godhetslajvare erbjöd dem en chans att bli upplockad på vägen.

DN stämde i backen och började yra om anständighet. Tydligen anständigt att låta tusentals människor drunkna och oanständigt att vi har rekordlåga dödstal på vårt hav.

DN yrar om att det är krig i Idlib, Syrien. Men faktum är att enbart 9 st av de omkomna hade bakgrund i Mellanöstern. Det är främst bengaler, marockaner och sub-sahariska ekonomiska migranter som använder rutten.

Så kom ihåg folk, det är krig i Syrien så därför måste nigerianer bo i Bromölla.

Hanif Bali, 11 juli på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

En reaktion på “Hanif Bali: Det är krig i Syrien så därför måste nigerianer bo i Bromölla.

  1. Per

    Varför är det viktigt att göra skillnad på krigsdrabbade i Nigeria och Syrien? -Kan någon förklara det för mig?

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *