VÅRD I VÄRLDSKLASS?

SOCIALDEMOKRATERNA skriver i AB att Sverige ska ha världens bästa sjukvård. Det har alltså svängt från Annika Strandhälls twittrande om att Sverige har en sjukvård i världsklass och att ”allt annat är faktaresistens” till att “vi ska ha.” 

Vi har alltså inte en vård världsklass? Det var ju bra att S äntligen tar bladet ur munnen och erkänner det. Men för saken skull, vi har haft en vård i världsklass. Det var innan Stefan Löfven likt en herreman ställde på ett torg i Stockholm och ropade ut att “hans” Europa bygger inga murar. Efter det har de murar som fanns fullständigt raserats och inga nya byggts.  Numer när man söker akut får man ta med sig proviant, skyddsväst och hoppas på det bästa. 

Akuten på Malmö Sjukhus (SUS) avspärrad av polis

De vill rädda liv. De ser det som sitt kall i livet men idag möts vårdpersonal av hot om att de ska dödas eller våldtas. vi har läst skräckberättelser om hur gängkriminella klätt ut sig för att kunna ta sig in på den akut de avisats ifrån. På Malmö sjukhus vågar inte sjuksköterskor ha namnskyltar längre på grund av alla hot. Men det är ingen fara, Lena Hallgren, socialminister (S) och Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet, skriver att de tar oron på allvar. Fast då pratar de om köerna förstås. Säkerheten för vårdpersonalen som hellre söker sig bort från vården än in, det är uppenbart inte en faktor i deras ekvation. 

Ja, det är en brist på vårdplaster. Vi kan som exempel ta det här med att föda i Sverige. I delar av Sverige har kvinnor fått lära sig att föda barn i bilar. Svensk förlossningsvård lider av sådan omfattande resursbrist orsakad av Stefan Löfvens politiska prioriteringar att det är i ljuset av det man ska förstå S “vi ska ha en vård i världsklass”. Enligt Annika Strandhäll har det bara handlat om att fler måste anställas inom vården och hon menar att de extra medel som regeringen skjuter till ska förverkliga regeringens önskan om fler vårdanställda. Återigen rådde samma sak, vem vill arbeta inom svensk sjukvård idag? De som ändå gör det är hjältar. 

Så när Lena Hallgren och Kristina Nilsson skriver att de bara behöver bedriva “krig” mot köerna för att lösa krisen i vården vet de uppriktigt sagt inte vad de pratar om. Än mindre då de pratar om att vi ska ha rätten till en förstklassig vård. Ja det ska VI! Men det får vi inte, inte ens med de 9 miljarder regeringen skjuter till eftersom vård kräver personal. Hoten dagens personal upplever ,och patienterna också, är inte av någon “småbusig” karaktär. Det är allvarliga hot: mordhot, hot med kniv, man ska”leta upp familjen”. I oktober 2016 fick insatsstyrkan ta sig in på Skånes universitetssjukhus. Fyra män, varav en beväpnad hade tagit sig in på sjukhuset. Nu är läget så illa att både personal och patienter är rädda, men sådant räkans väl inte för Hallgren/Nilsson.  

Det är bottenlöst respektlöst att prata om att alla ska “ha rätten till en förstklassig sjukvård, oavsett plånbok, kön eller bostadsort.” Det gör mig rosenrasande. 

Och tar vi vården så förhåller det sig så att trots att vi har en vårdgaranti som säger att man är berättigad till en operation inom 90 dagar får mer än vart fjärde patient vänta längre. Konsekvenserna är targiska och många dör i vårdkön idag. De ökande vårdköerna har inneburit att människor riskerar sina liv och här sticker en grupp ut särskilt, cancerpatienter som riskerar att cancern sprider sig om man inte opereras i tid.

Och ja, MIGRATIONEN påverkar vården negativt. Det stora antalet flyktingar påverkar dels därför att det är många fler som måste erbjudas hälsoundersökningar och dels genom att många av flyktingarna behöver akut sjukvård och tandvård. De är sjuka när de kommer hit. Det är klart de ska ha vård, men Socialdemokraternas förnekelse att migrationen påverkat vården har förvärrat läget för alla. Inte nog med att fler behöver vård, vi har på grund av socialdemokraternas senfärdighet och slapphet fått åkommor in i landet vi inte haft på många många år. Tuberkulos är en sådan sjukdom. Många går odiagnostiserade, vilket självklart ställer till det när de väl söker vård. Det finns exempel på vårdpersonal som blivit smittade av patienter. Det finns exempel på barn som blivit smittade på dagis. Och så vidare. 

Flyktingarna själva kan också vara mer utsatta för risk för olika smittsamma sjukdomar och behöver därför inte bara hälsoundersökas utan också behandlas snabbt, såväl inom medicin som inom psykiatrin. 

Som sagt, det är en sådan bottenlös respekt att först tala om att vi visst har en sjukvård i världsklass för att sedan säga att vi ska ha en sjukvård i världsklass, utan att ens reflektera över vad det är man säger. 

https://www.facebook.com/ebbabuschthor/photos/a.663456227007129/2534555153230551/?type=3&theater

https://www.expressen.se/kvallsposten/kriminella-gangen-satter-skrack-pa-akuten-de-har-ingen-respekt/

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/zGVWB4/vi-ska-ha-varldens-basta-sjukvard?fbclid=IwAR3xiJNCDgLX2_3k92bQlpnk5SoV9SCT-l3sakF1OGJsd4a1AqpdG9rUiWA


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

2 reaktion på “VÅRD I VÄRLDSKLASS?

 1. Patrik Axelson

  Det här kommer inte fungera. Personalen slutar på grund av överbelastning, kaos på arbetet med inslag av våld och hot.
  Personalen är våra hjältar, Tyvärr underbetalda hjältar med låg framtida pension. Allt fler borde gå över till bemanningsföretag för att höja sin lön och sina pensioner. Det blir inte vården billigare av men personalen mår bättre.
  Landstigens administrativa personal ökar betydligt snabbare takt än vårdpersonalen. Drar fler ännu mer skattekronor.
  Effektivisering sker ofta genom centralisering. Antalet vårdställen blir färre vilket drabbar glesbygden. De få sjukhus som blir kvar är överutnyttjade vilket bidrar till ökad kaos. Sveriges befolkning har ökat med en andel som är mer vårdkrävande och vanligtvis kräver tolk vilket ytterligare komplicerar den redan kaosaktiga situationen.
  Det går inte att bygga ut sjukhusen under pågående drift. Det måste byggas nya sjukhus.

  Svara
 2. Björn Sandin

  Låg själv på Sös tillsammans med två andra Gubbar i 70-års åldern med prostatabesvär.In kommer en invandrare i samma ålder med språksvårigheter och som krävde dubbelt så mycket vård som oss andra Gubbar tillsammans!Stackars vårdpersonal.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *