Kristen 60-årig kvinna våldtagen och stenad till döds i Syrien

Av | juli 21, 2019

Obduktion avslöjar att kvinnan gängvåldtagits innan hon kallblodigt stenades till döds.

Den 8 juli 2019 rapporterades den 60-åriga armeniska kristna kvinnan, Suzan Der Kirkour, som saknad från den syriska provinsen Idlib. Suzan Der Kirkours kropp hittades nästa dag strax utanför byn, al-Yaqoubiyeh. En obduktion avslöjade att Suzan torterats och upprepade gånger våldtagits under en beräknad period på nio timmar. Hon stenades därefter till döds. Händelsen bekräftades av SOS Chrétiens d’Orient.

Obduktionen avslöjade att Suzan hade våldtagits upprepade gånger sedan eftermiddagen på måndag den 8:e juli tills tidigt tisdagmorgon – bara några timmar före hennes upptäckt.

Suzan var trädgårdsmästare och lärare i arabiska. Trots att hon var pensionerad arbetade hon ofta som frivillig vid Kneye Village Church där hon hjälpte ungdomar att studera och få en högskoleutbildning. Kyrkan var oroad över Suzans frånvaro och det var församlingen som hittade henes kropp.

The Syrian Observatory for Human Rights har verifierade händelsen. “Hennes kropp hittades med märken efter tortyr. Enligt rättsmedicin hade kvinnan torterats i ca 9 timmar innan hon stenades till döds av oidentifierade personer”.

Det är allmänt känt bland lokalbefolkningen att Suzans angripare var medlemmar i Jabhat al-Nusra, en terroristgrupp, som har en stark närvaro i Idlib. Al-Yaqoubiyeh är en kristen by, men de flesta kvinnor har lämnat på grund av de aggressiva terroristerna. Vissa uppskattar att endast 18 kvinnor, inklusive Suzan, bodde i byn.

Det syriska inbördeskriget har rasat i åtta år och öppnar dörren för att islamisk extremism får ett starkt fotfäste. Jabhat al-Nusra är den syriska avknopparen av al-Qaida. De och många andra terroristgrupper är aktiva i Idlib, som var tänkt att vara en fristad för i landet fördrivna personer.

Istället har Idlib blivit en central plats för den syriska konflikten. De flesta kristna har tvingats fly landet, även om de utgjorde en så stor grupp som 10% av befolkningen före kriget.

Claire Evans, ICC: s (internationella brottsdomstolen) regionchef för Mellanöstern, säger, “Suzan var en pelare i samhälle. Hennes utdragna död och sättet hon bragtes om livet är skrämmande. Det kastar ytterligare den skugga som har fallit på kristna som har bott i Syrien under nästan ett decennium av våldsamma konflikter. Regelverk, rättvisa och ansvarighet måste återställas i Syrien. Annars blir vi vittne till en långsamm och skoningslös utrotning av kristendomen från ett land där den har funnits i över 2000 år.”

Det här återfaller på Syriens president Bashar al-Assad. Han har fått hjälp av väst att rensa Syrien och fått till något som liknar fred. Det kan inte ha varit hans önskan att resultatet skulle bli så här. Om det var det här han egentligen ville uppnå är han väl värd omgivningens förakt. Upp till bevis nu president Bashar al-Assad.

Jan-Ove Malmgren 2019-07-20  09.15

Bild: Arkivbild

12 reaktion på “Kristen 60-årig kvinna våldtagen och stenad till döds i Syrien

 1. Pierre Stjernfeldt

  Hur fick du ihop kullerbyttan att det är Syriens president som bär skulden till att USA-betalda legojihadister har mördat en kristen kvinna? Jag har inte träffat en enda kristen Syrier som inte stöder Syriens regering i detta krig…

  Svara
  1. Firas Berzawi

   Surely Christians will support Assad because they have not been bombed by warplanes, their wives have been raped in front of their eyes, or their children are killed under the rubble of their homes
   The question here is what would be the position of Christians on Assad if they were the ones who die every day by Assad or Russian bombing

   Svara
  2. Roland Salomonsson

   Massakern i Idlib leddes f ö av en muslims invandrare till Sverige. En skandal i sig då han tilläts behålla sina bidrag under sitt deltagande i terroristkriget. Av ca 1500 kristna, så överlevde 2 st. Men som sagt ALLA minoritétsbefolkningar dödas systematiskt av terroristsidan under skydd av Turkiet. När Idlib är återtaget, så lär massgravarna bli lika vanliga där som efter att Raqqa återtogs. Och socialdemokraterna deltar med olika olagliga trixade metoder.

   Svara
 2. Firas Berzawi

  I think the media is biased and very selective and my exclusion is certainly a heinous, disgusting and unacceptable crime, but also there are hundreds of children and women dying every day from the Russian, American and Assad bombings in Syria yesterday, just over 200 people dead and wounded, why focus on rape? And ignore those who

  Svara
  1. Terje Rise

   .
   Assad has a proven history of protecting minorities, while political Islam has a history of genocide against minorities.
   How difficult can it be to choose side, I mean for an average mentally gifted person?

   Svara
 3. Roland Salomonsson

  Artikelförfattaren redogör sanningsenligt för fallet. Men förfaller även till rent propagandamässiga lögner.
  I Syrien är det inte enbart kristna minoritéter som förföljs och dödas. Detta gäller ALLA etniska resp religiösa minoritéter. Jmf hur IS agerade i sina territorier. Syriens minoritéter vet mycket väl att deras liv, egendom resp kulturer inte är ett vitten värt om terroristerna vinner kriget. Det är därför minoritéterna till varje pris stödjer Assads regim. Man måste först att i Damaskus/Syrien lever fortfarande mycket av Umayad-dynastins milda islam kvar. Andra Umayadpräglade muslimska länder är Marocko, Tunisien. Libyen och Irak är förstörda, och en anledning var förståss att utrota Umayad-filosofi. Abassid-dynastin besegrade Umayaderna och införde en strikt och omänsklig islam, som också är vetenskapsfientlig. Arvtagarna är Sunni resp Shiaislam och några till. Umayadiska tankegångar skulle kunna bli grunden för att reformera hela islam, vilket således Abassidislam bekämpar genom att trigga västländer eller islamska länder till att undergräva resp förstöra länder där Umayadiska tankegångar fortfarande lever kvar.

  Nästa lögn är att Assad fått hjälp av Väst! Tvärtom Västländerna, inkl Sverige, är Syriens värsta fiender. Visserligen driver fienderna krgföringen via “proxies”, men de driver krig. Sverige skickade via trixning 300 pansarbandvagnar till IS. Just nu skolar S, alltså inte Sverige utan Socialdemokraterna, via ett “konsulat” i Libanon framtida terrorister som skall återvandra till Syrien och börja om det projekt Sverige höll på med redan innan kriget startade för 11 år sedan. Syrien har som självständig nation inbjudit Ryssland och Iran att hjälpa dem. Även Kina stöttar Syrien, men något oklart hur intensivt och med vad. Men Syrien är inte skyldigt Västländer något för hjälp, i stället bör Syrien kräva skadestånd när de segrat, för segra verkar de med Syrien allierade göra. Även om kriget kommer att pågå massor av år ytterligare. Idlib böt t ex vara återtaget från Turkiet vid årsskiftet. Sedan kommer de att under nästa åt återta östra Turkiet och under 2022 återta full kontroll över norra resp nordöstra Syrien, d v s “västkurdistan”.

  Artikeln synes måna om kristna, men är ju i verkligheten ett stöd för Syriens angripare och ett förlåtande av att dessa medverkar till att döda minoritéter inkl kristna. Dödandet sker ju av Turkiska trupper/dess allierade proxies samt av USA med dess allieradeNATO-länder, Sverige resp deras proxies.

  Svara
 4. yvonne pira

  hemskt hur man bara kan göra så mot kvinnor tortera våldta och sen kasta stenar så hon dör

  Svara
 5. Markusborbely

  Bashar al assad, Hjälp av väst?

  Rena lögner. Vem driver pajasbloggen?

  Svara
 6. Veritas Mea

  Blir skrämd av kommentarerna.
  Jag läser att en kvinna misshandlats och våldtagits av en grupp män under ca nio timmar!! Sedan har de avslutat allt genom att stena henne till döds.
  Politik,religion eller vad detta är ett gäng mördare som gett sig på en kvinna.
  Tänk om en grupp kvinnor gjort så mot en man. Hur hade då kommentarerna sett ut?

  Svara
 7. Annchristin

  Omänskligt. Påminner om hur kristna blev offer för lejonen på Colosseum i Rom.
  Vi som är kvar måste be till Gud. Kan inte göra annat än att be för fred och kristna.
  Bed så skall ni få sök så skall ni finna klappa på så skall det öppnas för er.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *