Kristen 60-årig kvinna våldtagen och stenad till döds i Syrien

Av | juli 21, 2019

Obduktion avslöjar att kvinnan gängvåldtagits innan hon kallblodigt stenades till döds.

Den 8 juli 2019 rapporterades den 60-åriga armeniska kristna kvinnan, Suzan Der Kirkour, som saknad från den syriska provinsen Idlib. Suzan Der Kirkours kropp hittades nästa dag strax utanför byn, al-Yaqoubiyeh. En obduktion avslöjade att Suzan torterats och upprepade gånger våldtagits under en beräknad period på nio timmar. Hon stenades därefter till döds. Händelsen bekräftades av SOS Chrétiens d’Orient.

Obduktionen avslöjade att Suzan hade våldtagits upprepade gånger sedan eftermiddagen på måndag den 8:e juli tills tidigt tisdagmorgon – bara några timmar före hennes upptäckt.

Suzan var trädgårdsmästare och lärare i arabiska. Trots att hon var pensionerad arbetade hon ofta som frivillig vid Kneye Village Church där hon hjälpte ungdomar att studera och få en högskoleutbildning. Kyrkan var oroad över Suzans frånvaro och det var församlingen som hittade henes kropp.

The Syrian Observatory for Human Rights har verifierade händelsen. “Hennes kropp hittades med märken efter tortyr. Enligt rättsmedicin hade kvinnan torterats i ca 9 timmar innan hon stenades till döds av oidentifierade personer”.

Det är allmänt känt bland lokalbefolkningen att Suzans angripare var medlemmar i Jabhat al-Nusra, en terroristgrupp, som har en stark närvaro i Idlib. Al-Yaqoubiyeh är en kristen by, men de flesta kvinnor har lämnat på grund av de aggressiva terroristerna. Vissa uppskattar att endast 18 kvinnor, inklusive Suzan, bodde i byn.

Det syriska inbördeskriget har rasat i åtta år och öppnar dörren för att islamisk extremism får ett starkt fotfäste. Jabhat al-Nusra är den syriska avknopparen av al-Qaida. De och många andra terroristgrupper är aktiva i Idlib, som var tänkt att vara en fristad för i landet fördrivna personer.

Istället har Idlib blivit en central plats för den syriska konflikten. De flesta kristna har tvingats fly landet, även om de utgjorde en så stor grupp som 10% av befolkningen före kriget.

Claire Evans, ICC: s (internationella brottsdomstolen) regionchef för Mellanöstern, säger, “Suzan var en pelare i samhälle. Hennes utdragna död och sättet hon bragtes om livet är skrämmande. Det kastar ytterligare den skugga som har fallit på kristna som har bott i Syrien under nästan ett decennium av våldsamma konflikter. Regelverk, rättvisa och ansvarighet måste återställas i Syrien. Annars blir vi vittne till en långsamm och skoningslös utrotning av kristendomen från ett land där den har funnits i över 2000 år.”

Det här återfaller på Syriens president Bashar al-Assad. Han har fått hjälp av väst att rensa Syrien och fått till något som liknar fred. Det kan inte ha varit hans önskan att resultatet skulle bli så här. Om det var det här han egentligen ville uppnå är han väl värd omgivningens förakt. Upp till bevis nu president Bashar al-Assad.

Jan-Ove Malmgren 2019-07-20  09.15

Bild: Arkivbild

4 reaktion på “Kristen 60-årig kvinna våldtagen och stenad till döds i Syrien

 1. Pierre Stjernfeldt

  Hur fick du ihop kullerbyttan att det är Syriens president som bär skulden till att USA-betalda legojihadister har mördat en kristen kvinna? Jag har inte träffat en enda kristen Syrier som inte stöder Syriens regering i detta krig…

  Svara
  1. Firas Berzawi

   Surely Christians will support Assad because they have not been bombed by warplanes, their wives have been raped in front of their eyes, or their children are killed under the rubble of their homes
   The question here is what would be the position of Christians on Assad if they were the ones who die every day by Assad or Russian bombing

   Svara
 2. Firas Berzawi

  I think the media is biased and very selective and my exclusion is certainly a heinous, disgusting and unacceptable crime, but also there are hundreds of children and women dying every day from the Russian, American and Assad bombings in Syria yesterday, just over 200 people dead and wounded, why focus on rape? And ignore those who

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *