Det politiserade rättsväsendet

Det finns goda skäl att lyfta fram Ann Ramberg och hennes bedrift, i vart fall om vi ser till politiseringen av vårt rättsväsende och samtidigt ställer det mot utvecklingen vad gäller grov kriminalitet, våldtäkter, bränder och skjutningar.

Ann Ramberg har ett stort ansvar, politiskt och moraliskt i att låta, inte bara politiken utan också den personliga politiska sfären styra juridiken. Hennes starka åsikter om Hanif Bali (brun råtta), SD (nazister), att hon förespråkar vad hon anser vara palestiniernas rättigheter och anklagar Israel för att bedriva apartheid-politik, har självklart påverkat vårt rättsväsende. https://uvell.se/2015/07/15/anne-ramberg-samfundet/

Hon har även attackerat partier som SD, KD och M och dess väljare, främst i frågor om migration och integration. Här har hon inte dragit sig för att anklaga dem för rasism och nazism oavsett vilken kritik som framförts mot förd politik eller vilket sakpolitiskt förslag som lagt fram. Det rimmar väldigt illa med att hon samtidigt representerar ett samfund som ska verka för oberoende rättvisa. Att ha åsikter om migrationen är antingen populism eller rasism i Rambergs värld.

Apropå att värna vår demokrati, yttrandefrihet och vårt “oberoende” rättsväsende är det också något som skaver. Ramberg har väl knappats varit eller verkat som oberoende. Tvärtemot har hon låtit sina extrema åsikter styra och ställa. Självklart står det henne fritt att ha personliga åsikter men eftersom hon torgfört dem offentligt har hon gjort det i egenskap av vårt rättsväsende. Det är ju förstås inte rimligt.

Ann Ramberg har twittrat och bloggat som advokat och generalsekreterare. Här har hon tagit sig stora friheter och inte låtit sig hindras av det faktum att hon samtidigt representerar Sveriges alla advokater och vårt rättsväsende. Vi ska hålla i minnet att hon faktiskt varit dess företrädare i nästan 20 år. Det är en väldigt lång tid.

Som generalsekreterare har samfundet inte haft något annat val än att just representera Ramberg. Ramberg är alltså inte vem som helst, utan hon har under många år haft makten att påverka vårt rättsväsende. Är det då så konstigt att det också kommit att bli så politiserat som det faktiskt är? Nej, däremot har det inneburit en rad konsekvenser för vårt samhälle och den enskilda individen.

Vi ska vara glada över att Ann Ramberg avgår i augusti, förhoppningsvis kommer vi se stora förändringar, och få veta mer om hennes styre – lite som att proppen går ur.

Blekinge Läns Tidning…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *