Jenny Sonesson: HUR SER SVENSSON (DN) OCH AVELLAN (SYDSVENSKAN) PÅ VÅLD MOT POLITIKER?

Av | juli 22, 2019

Att debattören Pernilla Ström formulerat sig stötande när det gäller attentatet mot riksdagsledamoten Hanif Bali är en sak. Hon hävdar att han är en ”snöflinga” när han offentligt beklagar sig över att hjulen på hans bil skurits sönder på ett sätt som upptäcks när fordonet är i rörelse och därmed kan orsaka bilolycka. Bali får skylla sig själv som bidragit till ett, enligt Ström, råare debattklimat. (Samtidig kallar hon Bali för ”svinpäls” och de som ifrågasatt argumentationen etiketteras bla som ”högertroll”. Märkliga ordval om man påstår sig vilja ha ett mer anständigt offentligt samtal.) Nåväl, man skulle kunna sätta punkt där.

Men att två politiska redaktörer öppet ger Ström stöd UTAN att fördöma våldet mot Bali väcker frågetecken.

Anser Per Svensson, politisk redaktör DN, och Heidi Avellan, politisk redaktör Sydsvenskan, att en riksdagsledamot på något sätt har sig själv att skylla om hen utsätts för fysiska aggressioner? Och att detta våld i så fall inte förtjänar att fördömas?

Jag tycker att det är trist att jag ens behöver ställa frågan. Politiker ska inte utsättas för våld. Det är ett angrepp på demokratin. Det spelar ingen som helst roll hur en riksdagsledamot uttrycker sig eller vilka politiska åsikter vederbörande har. Det är helt ointressant. Våld är oacceptabelt och ska alltid fördömas i ett civiliserat samhälle. Det borde vara ryggmärgsreflex hos politiska redaktörer.

Jenny Sonesson, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *