Tino Sanandaji: Att att invandring alltid är positiv är en populistisk snuttefilt för de som vill ha öppna gränser…

F.d. utrikesminister Jan Eliasson (s) gör ett utspel i DN om generös flyktingpolitik. Toppdiplomatens text är karakteristisk för globala elitkretsar, självbilden är upplyst men innehållet är känslodriven snömos.

Eliasson centrala tes är att ”migrationen har haft en klart positiv inverkan på tillväxt och välstånd”, ett ovetenskapligt påstående som envist upprepas av vänsterpolitiker och agendasättande medier som DN.

Forskning visar tvärtom att migration kan vara både negativ eller positiv för mottagarlandet, beroende på vem det består av. Någon generell effekt på tillväxt har ej påvisats. Jan Ekbergs expertrapport slog fast: ”Slutsatsen är att invandringens effekter på den ekonomiska tillväxten kan gå i olika riktningar”

Att att invandring alltid är positiv är en populistisk snuttefilt för de som vill ha öppna gränser och är för oseriösa att ta hänsyn till faktaläget (eller om de inte klarar av att sätta sig in titta på utveckling i städer om Malmö). Eliason har således fel i att kritik mot flyktingmottagning är populistisk skuldbeläggande, det är han som är den okunniga populisten här. Ska folk inte få protestera när en kostnad utmålas som en vinst?

Mycket av resten är sentimentala anekdoter om hur Sveriges välstånd minsann skapades av invandring, som att italienare skulle byggt industrin på 1950-talet.

Mellan 1950-70 kom totalt fem tusen italienare till Sverige netto, en bråkdel av arbetskraften. Att italienare eller andra invandrare skulle byggt industrin och ”säkrade ekonomisk tillväxt i vårt land” är inkorrekt. Som bäst bidrog arbetskraftsinvandring tillskott på ca 1% av BNP, som sen vändes negativ. Att utan proportioner manipulera svenskar att känna tacksamhet för detta begränsade bidrag är historierevisionism. Vi ser också att S ändrat narrativet från att arbetarrörelsen och välfärdsstaten tryggade Sveriges välstånd till att invandring byggde välståndet, i takt med att S skiftat sin själ från ett arbetarparti till ett invandringsparti.

Jag vet inte om storyn att ”alla” på akuten Eliasson besökte var invandrare stämmer eller inte, men det är irrelevant, vi har något som kallas statistik så vi slipper förlita oss på emotionella anekdoter. En knapp femtedel av vårdpersonal är invandrare, vilket motsvaras av gruppens befolkningsandel. Eftersom invandrare betalar mindre skatt och har större vårdbehov har gruppen minskat vårdens resurser, inte ökat den.

Så länge den förhärskande bild inom S är att invandring är enbart positiv och motstånd bara handlar om att folk är för oupplysta att fatta detta följer att S kommer att använda makten att ständigt pusha för större flyktingmottagning.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  
Författare: Henrik Lilja Rönnquist

Redaktör och Art Director för PS

5 tankar på “Tino Sanandaji: Att att invandring alltid är positiv är en populistisk snuttefilt för de som vill ha öppna gränser…

 1. Tomas Hörz

  Jodå folk får protestera men majoriteten väljer ändå att rösta på dem som Du anser har fel i allt. Undrar om Du tycker det Du skriver eller om du bara hittat en födkrok?

  Svar
  1. Anna

   De som fortfarande röstar på socialdemokraterna är födda på 20-30-40talet. När de försvinner, försvinner även socialdemokraterna.

   Svar
 2. Hajo

  Jag litar på vad Tino skriver.
  De som röstar vet inte vad de röstar på.
  Verkar som att folk fortfarande tror på propaganda organ som Msm och Svt

  Svar
 3. Mikael N

  Det här är också ett propagandaorgan som en del tydligen tror på.

  Svar
 4. Anna

  De som fortfarande röstar på socialdemokraterna är födda på 20-30-40talet. När de försvinner, försvinner även socialdemokraterna.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *