Tino Sanandaji om A$AP Rocky och den förmodade misshandeln

Jag hade inte följt storyn kring rappare A$AP Rocky, men har nu har sett videos och klippt ihop de för er underhållning. A$AP Rocky är häktad för att tillsammans med sin entourage misshandla en av killarna. I en annan video ser man att de afghanska killarna grälar med A$AP Rockys livvakt, där artisten uppvisar stort tålamod och försöker avstyra bråket. Det förklarar sympatin han fått i USA bland miljoner följare. Vi hörs också att en tjej säger att det vå killarna har tafsat på de. Vi ser inte vad som händer som leder till att den killen kastas ned. Hurovida det var nödvärn eller om han blev misshandlad får rätten reda ut, det är naturligtvis inte tillåtet att slå ned någon för att han muckade gräl några minuter sen eller sägs ha tafsat på tjejer. Storyn lär bli ett populärt ämne för studentpapper om intersektionalitet. I USA är det exempel på förtryct mot svarta män som orättvist utmålas som våldsam av ett rasistiskt rättsväsende trots att de försöker inte hamna i bråk, medan svensk narrativ tvärtom ser afghankillarna som offer och A$AP Rockys the tyranny of evil men. Det finns också en kulturkrock mellan rättstraditioner: Amerikaner har anglo-saxisk common law med civil-libertys. De är van vid större skydd för den anklagade och ser svensk häktning som drakonisk, samtidigt som Sverige ger individen mindre utrymme för nödvärn. Därför är det lätt för amerikaner att misstolka Sveriges agerande som rasism. Jag bjuder också på en detalj jag inte sett rapporterats av media, en afghansk vän översatte vad de säger i början av klippet. (”Chi shode. Ki zaadah?”) ”Vad har hänt. Vem slog?”, frågar den ena killen. (”Ini gonda”), säger den andra killen, ”Den där stora”Jag har ingen åsikt om vad rätten kommer fram, i Sverige gäller svensk lag, men händelsen är kulturellt intressant.

Slået op af Tino Sanandaji i Mandag den 22. juli 2019

Jag hade inte följt storyn kring rappare A$AP Rocky, men har nu har sett videos och klippt ihop de för er underhållning.

A$AP Rocky är häktad för att tillsammans med sin entourage misshandla en av killarna. I en annan video ser man att de afghanska killarna grälar med A$AP Rockys livvakt, där artisten uppvisar stort tålamod och försöker avstyra bråket. Det förklarar sympatin han fått i USA bland miljoner följare. Vi hörs också att en tjej säger att det två killarna har tafsat på de.

Vi ser inte vad som händer som leder till att den killen kastas ned. Hurovida det var nödvärn eller om han blev misshandlad får rätten reda ut, det är naturligtvis inte tillåtet att slå ned någon för att han muckade gräl några minuter sen eller sägs ha tafsat på tjejer.

Storyn lär bli ett populärt ämne för studentpapper om intersektionalitet. I USA är det exempel på förtryct mot svarta män som orättvist utmålas som våldsam av ett rasistiskt rättsväsende trots att de försöker inte hamna i bråk, medan svensk narrativ tvärtom ser afghankillarna som offer och A$AP Rockys the tyranny of evil men.

Det finns också en kulturkrock mellan rättstraditioner: Amerikaner har anglo-saxisk common law med civil-libertys. De är van vid större skydd för den anklagade och ser svensk häktning som drakonisk, samtidigt som Sverige ger individen mindre utrymme för nödvärn. Därför är det lätt för amerikaner att misstolka Sveriges agerande som rasism.

Jag bjuder också på en detalj jag inte sett rapporterats av media, en afghansk vän översatte vad de säger i början av klippet. (”Chi shode. Ki zaadah?”) ”Vad har hänt. Vem slog?”, frågar den ena killen. (”Ini gonda”), säger den andra killen, ”Den där stora”

Jag har ingen åsikt om vad rätten kommer fram, i Sverige gäller svensk lag, men händelsen är kulturellt intressant.

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *