Tino Sanandaji: I två år får kommunerna en så kallad etableringsersättning för varje nyanländ de tvingats ta emot. Nu är de två åren, och pengarna, slut…

Källare på Ponsbachs väg i Krylbo, Avesta.

Ett tag sen gjorde Joanna Karlsson ett uppmärksammat reportage om den katastrofal social situation i Avesta i Dalarna, ”Slumkvarteren i Krylbo håller på att falla isär”. Nu följer hon upp med en delförklaring, nämligen att rika kommuner dumpar sociala kostnader på fattigare delar av landet.

Ansvar för socialbidrag och mycket av välfärden ligger på kommunen, staten betalar bara de två första åren för flyktingar. Därför dumpar rika kommuner vars invånare var drivande i att jubla på Reinfeldts ”öppna era hjärtan” och Löfvens ”mitt europa bygger inga murar” sina sociala problem på övriga delar av landet. Vinnarna är rika kommuner, privata slumvärdar och asylindustrin medan bördan bärs av fattigare delar av Sverige som hamnar i en nedåtgående spiral.

“Sawwaf berättade att han frustrerat suttit fast på Stockholms största asylboende i Farsta, trots att uppehållstillståndet var klart för länge sedan, när en tjänsteman från Farstas stadsdelsförvaltning erbjöd ett förstahandskontrakt långt bort i Hagfors. Väl där väntade skadedjur, bristfälligt kök, fönster som inte gick att stänga samt grannar som försörjde sig som tiggare utanför Lidl och Ica. Men då var det försent, kontraktet var påskrivet…

Det kallas för social export. Socialtjänstlagen ger varje kommun ansvar för de människor som står skrivna där. Den kommun som vill bli av med en person har alltså en morot för att hjälpa till att hitta en lägenhet – som händelsevis ligger utanför kommunen.

Med bosättningslagen efter flyktingkrisen 2015 har det här aktualiserats. I två år får kommunerna en så kallad etableringsersättning för varje nyanländ de tvingats ta emot. Nu är de två åren, och pengarna, slut…

”Vem hör nödropet från Filipstad?” frågade Expressens ledarsida tidigare i år om Hagfors grannkommun där kostnaderna för försörjningsstöd skenat i väg. Kommunstyrelsens ordförande Per Gruvberger (S) berättar nu att han identifierat ett företag som systematiskt köper upp fastigheter i hans kommun och sedan erbjuder kommuner som Lidingö att förmedla bostadskontrakten till Lidingöbor som behöver socialtjänstens hjälp. Precis så fungerar social export”

Många tror myten att större befolkning automatisk gynnar kommunen eftersom det leder till att ”fler som betalar skatt”, där man inte fattar att korrekt sätt att räkna är per invånare, bördan att försörja fler fattiga förvärrar bara problemet.

På sikt måste Sverige ocskå fundera igenom uppdelningen av kostnadsansvar mellan kommun och stat. Idag är det staten sköter som pensioner jämnt fördelat, medan det kommuner och landsting sköter är avsevärt bättre i rikare regioner.

Uppdelningen kanske fungerade någorlunda förr, men nu när landet dras isär skapas allt större klyftor mellan rika storstäder och universitetsstäder (där eliten bor) och övriga landet (där majoriteten bor). Det är orimligt, det var aldrig meningen att välfärden skulle beror på vilken kommun man råkar bo i.

Tino Sanandaji, på facebook

Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *