UTVISNING AV TERROROFFRET IRYNA. Har man öppnat upp för godtycket så har man

Många är vi som har upprörts över att regeringen hävdar juridiskt praxis i sin bedömning av att inte ge den ukrainska kvinnan Iryna nåd. 

Vad är det för juridiskt praxis? Har vi någonsin tidigare som land stått skyldiga till att en terrorist i Sverige mördat och allvarligt skadat många människor, så som Iryna som miste ett av sina ben? Nej, men att vara terroroffer är trots det ändå ingen grund för asyl, däremot välkomnas du som terrorist tillbaka till vårt land.

Det väcker såklart starka känslor – på olika sätt. Det handlar inte nödvändigtvis i första hand om att det just är en terrorist som ligger bakom Irynas skada, utan i hög grad om känslan av hon kommer från fel grupp asylsökande. 

Regeringen har gång på gång fallit till föga när det gäller andra gunstlingar media och aktivistiska politiker valt ut. 9 000 afghaner gavs amnesti enbart därför att de var afghaner som påstod att de VAR barn när de sökte asyl 2015. Det kunde ingen veta vare sig då eller senare eftersom ingen av dem behövde verifiera sin identitet, det räckte med att göra den sannolik. Förutom det hade flertalet av dem sedan tidigare redan fått avslag på sin asylansökan. 

Denna godtyckliga behandling väckte ilska; Lagrådet kördes över och väljarna hade inget annat val än att acceptera att starka lobbygrupper tillsammmans med politiker med en aktivistiskt agenda tvingade ett land ner på knä. Att regeringen säger NEJ till Iryna är därför ur det perspektivet fel. Har man öppnat för känslorna och godtycket att styra migartionsolitiken så har man.

Iryna må inte i lagens mening inte ha mer asylskäl än en turist, hon må inte heller ha bidragit till vårt land på något avgörande sätt, hon må inte heller riskera livet genom att återvända till sitt Ukraina, men det är inte vad detta handlar om. Det handlar om ett godtycke och om ett riktigt argt folk som fått nog av se sina önskningar och behov köras över. De har bestämt sig för att samma godtycke som gällde för afghanerna ska även gälla för Iryna. Och jag hoppas de lyckas. För det vore en viktig läxa för våra politiker att lära. 

Nyheter Idag…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *