Bostadskrisen går att lösa nu

Ser inte regeringen bostadskrisen eller är det meningen att vi 600 000 i Stockholm, och 200 000 i Göteborg och så vidare ska fram leva våra liv i bästa fall på någon kompis soffa? För en ung vuxen är det omöjligt att starta ett självständigt liv om man tvingas bo kvar hemma. Vi ser inga reformer, idéer eller annat från regeringens håll som syftar till att lösa det här. Bostadsfrågan har genom regeringens tystnad blivit en klassfråga: Den som har kontakter och pengar löser det sig för, men den vanlige svensken får bita i det sura äpplet.

Vi hävdar att vi har en pågående bostadskris, en allvarligt sådan som påverkar hela samhällsutvecklingen. Vi hävdar att vi har en bostadsmarknad som inte fungerar, finns den ens och i så fall för vilka? De kommuner som förmodligen håller med oss vill vi uppmärksamma på att det finns en lösning. En lösning som skulle kunna sjösättas här och nu. Dessutom hus som är helt gratis för kommunerna.

Det finns ett bolag som vill arrendera mark runt om i Sveriges kommuner och på den marken bygga små villaområden: 1:or, 2:or, 3:or, 4:or  På varje hektar det här bolaget får arrendera kan det ordna med 40 små villor, helt kostnadsfritt för kommunen. Husen kommer att vara modernt utformade och rätt dimensionerade för ett modernt boende med nya byggtekniker som kommer att stå i särklass även om 50 år. Varför små villor? Trevligare att bo i och enklare att uppfylla ljud- och brandkrav. Tänk exempelvis seniorboenden, med god tillgänglighet i markplan, där seniorer som är vana vid eget hus kan känna sig hemma.

Dessutom så önskar Regeringen att vi inte skall bygga nya höghusområden som på 60- och 70-talet.

Vi skall förhindra slum boende det bästa som vi kan och vi bygger för morgondagen och framtiden.

Låter det för bra för att vara sant? Ja det gör det förmodligen, men ibland är sanningen bra. VDn Jan Lindquist kontaktade oss för att de behövde hjälp med att nå ut. En kommun i Sverige har redan tackat Ja till Jans erbjudande, vilken kan vi på grund av sekretess ännu inte berätta.

Jan förhandlar nu just med flera kommuner, universitet och fabriker, ja även privata markägare. De menar allvar och har kapacitet att genomföra det de lovar.

En av grundarna av bolaget kom efter 25 års utlandsboende hem till Sverige Det han möttes av var chockartat. Trots att 255 av 290 kommuner i Sverige har bostadsbrist minskar byggandet. Till 2020 kommer fortfarande 200 kommuner ha bostadsbrist. Så han började skissa på lösningar, utanför “nån-annan-ismen” som verkar ha lamslagit Sveriges hantering av bostadsfrågan.

De bostäder som byggs är allt för dyra för allt fler grupper, i framförallt storstäder och större universitetsstäder. Den största bostadsbristen finns faktiskt hos unga, nyanlända och lågavlönade. De senaste åren har byggandet riktats mot den välbeställda medelklassen.

Det här bolaget vill bygga för alla: studenter, våra gamla, 55+ och 65+, hemlösa, nyanlända och i deras områden ska alla kategorier blandas. För att bygga ett hållbart samhälle måste vi ställa krav, säger Jan Lindquist till oss. Vi måste våga ställa krav och visa hur vi anser att det ska fungera för att alla ska trivas tillsammans, fortsätter han. De vill alltså bygga med integration i tanken redan från start. Det ska vara områden som är trygga med egen vaktmästare och där det ska finnas en gemenskap och trivsel för alla. ”Vi måste alla börja integreras och vi måste göra det enkelt och snabbt”.

Bolaget garanterar att efter 15 år kommer det att sälja sina hus till de hyresgäster som vill köpa och äga sina egna hus. Bolaget står som garant för bolån, dessutom kan bolaget lova ett räntefritt lån på 15 år för att betala husen.

VD:n Jan Lindquist

När vi pratar med VD:n Jan Lindquist är han noga med att påpeka att om en kommun tackar Ja innebär inte det att kommunen tackar Ja till att ta emot fler nyanlända. Bolaget tänker på alla och den aktuella bostadskö gällande kommun har. De ser dock gärna att man ser till att mixa samman människor redan från start. Det är endast så vi kan lära oss av varandra, skapa en ny slags gemenskap och trygghet. Att vara rädd om sitt nya område och värna alla som bor där. Att ta hand om varandra.

“Nån-annan-ismen” måste få ett slut, vad väntar ni på?

Välkommen in på Facebook-sidan som tillhör husföretaget och som kan kanske kan ge lite mer ljus och förhoppning till alla som idag inte har ett eget boende.

https://www.facebook.com/Alternativ-Boende-301584360746792/?modal=admin_todo_tour

Text: Madeleine Lilja Rönnquist & Jan Ove Malmgren


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *