Tino Sanandaji: Värdegrundsreligionen är senaste exemplet på kulturradikal hysteri…

Av | juli 26, 2019

Idag får ni en viral artikel av Peggy Noonan om parallellerna mellan dagens politiska korrekta sekt och franska revolutionen. Värdegrundsreligionen är senaste exemplet på kulturradikal hysteri, ett ideologiskt massfenomen vi sett flera gånger historisk som franska revolutionen, 1968-rörelsen, Kinas kulturrevolution med fler.

Det förklarar medias agendasättande korståg, varför politiker skogstokigt driver multikulturalism och öppna gränser, varför journalister konstant ljugeroch varför många som är påverkade av dessa idéer är så faktaresistenta. Om det är en artikel ni ska läsa idag, läs denna, hela inklippt nedan.

“What Were Robespierre’s Pronouns? The French Revolution was led by sociopaths who politicized language, much like today’s Jacobins.

Robespierre, the “messianic schoolmaster,” saw it as an opportunity for the moral instruction of the nation. Everything would be politicized, no part of the citizen’s life left untouched. As man was governed by an “empire of images,” in the words of a Jacobin intellectual, the new régime would provide new images to shape new thoughts. There would be pageants, and new names for things. They would change time itself! The first year of the new Republic was no longer 1792, it was Year One. To detach farmers from their superstitions, their Gregorian calendar and its saints’ days, they would rename the months. The first month would be in the fall, named for the harvest. There would be no more weeks, just three 10-day periods each month.

So here is our parallel, our hiccup. I thought of all this this week because I’ve been thinking about the language and behavioral directives that have been coming at us from the social and sexual justice warriors who are renaming things and attempting to control the language in America.

There is the latest speech guide from the academy, the Inclusive Communications Task Force at Colorado State University. Don’t call people “American,” it directs: “This erases other cultures.” Don’t say a person is mad or a lunatic, call him “surprising/wild” or “sad.” “Eskimo,” “freshman” and “illegal alien” are out. “You guys” should be replaced by “all/folks.” Don’t say “male” or “female”; say “man,” “woman” or “gender non-binary.”

In one way it’s the nonsense we’ve all grown used to, but it should be said that there’s an aspect of self-infatuation, of arrogance, in telling people they must reorder the common language to suit your ideological preferences. There is something mad in thinking you should control the names of things. Or perhaps I mean surprising/wild.”

Tino Sanandaji


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

En reaktion på “Tino Sanandaji: Värdegrundsreligionen är senaste exemplet på kulturradikal hysteri…

  1. David Lundqvist

    “Dagens politiskt korrekta sekt”. Jag försöker förstå uttrycket men vet inte om jag lyckas. Det skulle vara lättare för mig, tror jag, om du namngav 10 svenskar som ingår i den där sekten. Hoppas du vil stilla min nyfikenhet.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *