ASAP-GATE. Kvinnor som villebråd och afghanen som försvann

19-åringen kom som ensamkommande från Afghanistan 2015.

Vem är den här 19-årige ensamkommande afghanen, som kan åka på semester till det land han säger sig tvingas fly ifrån? Expressen beskriver det klokt: “19-åringen är mannen som amerikanska världsstjärnan ASAP Rocky åtalats för att ha misshandlat på Apelbergsgatan i Stockholm i år, en händelse som fick USA:s president Donald Trump att – efter att Kim Kardashian engagerat honom i fallet – gå till offentligt angrepp mot Sveriges statsminister Stefan Löfven på Twitter.”

Å ena sidan har vi ASAP och hans team som axlade ansvaret och röt ifrån då 19-åringen tafsade på kvinnor, som blev förföljda av 19-åringen och dennes vän där tillist någon ur ASAP-teamet säger: ”Jag förstår dig. Lyssna, vi vill inte slåss med dig. Vi vill inte hamna i fängelse”. Å den andra sidan, 19-åringen och hans vän som förföljer, är synbart påverkade av något och som inte vill ge sig.

Efter att ha visat stort tålamod ger till slut ASAP:s team duon stryk. Det resulterar i att ASAP grips och häktas. Resultatet blev att en hel Europa-turné fick ställas in, och detta med enorma konsekvenser, såväl ekonomiska som personliga. Vad hade vi sagt om, låt säga, Zara Larsson hade råkat ut för samma sak?Om hon hade försvarat kvinnor i USA som någon tafsade på, därefter förföljts för att tillsist slå till och som påföljd arresterats?

Att ingen som är insatt i fallet inser det orimliga i hela den här histroen är bara märkligt. Jo jag förstår att alla är lika inför lagen, på något annat sätt kan det inte vara. Men är vi det? Här i Sverige får vi snarare, tämligen frekvent uppleva det motsatta, att vi inte alls är lika inför lagen. Som kvinna tänker jag på ASAP som en hjälte. Äntligen någon som stod upp för kvinnorna i Sverige. Det hör faktiskt inte till vanligheterna. Vi har tvärtom på väldigt kort tid fått se hur våra rättigheter kränks, hur vår frihet inskränks, vissa av oss blir till och med avkastade från bussen på grund av hur vi klär oss.

Kvinnor i Sverige lever i en ny och osäker tid där vi för många enbart betraktas som villebråd. Vi ser också hur vårt rättsväsende i allt högre utsträckning vänder sig emot oss. Gärningsmännen omvandlas till offer, och kvinnan till ett olyckligt sidospår. Nu har det gått så långt att om det inte anses vara en särskild händelse, får vi ingen representation (brottsofferadvokat) vid våldtäkt.

Under resans gång har det framkommit uppgifter om 19-åringen som inte direkt är smickrande. Han har ägnat sig åt att knarka och begå brott sedan han som 14-åring kom till Sverige 2015: snatteri, misshandel och narkotikabrott.

Meningarna går isär, men på armen har 19-åringen tatuerat in en symbol som man kan koppla till flera jihadistiska grupper. En del vill göra gällande att 19-åringen i oförstånd tatuerat in den symbolen, det är naturligtvis den enkla förklaringen, både för samhället och honom själv. Personligen tänker jag annat. De allra flesta som tatuerar sig med symboler överväger noga sitt motiv, ett motiv som nästan alltid har en djupare betydelse.

Mannens goda man talar om en “liten grabb”. “Den gubben har inte de kopplingarna”, “jag tror det är rent påhitt”, säger han. Och det är förmodligen det som pressen, politiker och andra med kopplingar till 19-åringen kommer haka fast vid. Det menar jag är fel.

Jag kan förstå att 19-åringen på grund av sin historia och sina upplevelser är trasig, det har han om inte annat redan visat genom sina handlingar. Det är svårt för alla att reparera en trasig själ och komma ur ett missbruk, men handen på hjärtat: Är möjligheterna att förändra sitt liv och ta den hjälp som ändå givits här, lättare i Sverige eller det land han flydde ifrån?

19-åringen har fått flera chanser men upprepat återfallit in i gamla mönster. Och så har vi det här med att tafsa på kvinnor. Varför det ramlat mellan stolarna i alla skriverier begriper jag inte. Bor vi i Sverige, som styrs av världens första feministiska regering eller inte? Men som jag skrev innan, i Sverige har kvinnans värde kraftigt reducerats. Det är knappt någon som höjer på ögonbrynen åt att det tafsas på kvinnor.

Självklart får man inte uppsåtligt misshandla någon, men får inte heller tafsa kvinnor eller begå brott. Problemet nu är att media gör allt de kan för att vi ska se den “lille grabben” istället för att ta in hela bilden. Men framför allt ska vi glömma bort ursprunget till händelsen: En man som stod upp för kvinnor som blev tafsade på.

Expressen


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

3 reaktion på “ASAP-GATE. Kvinnor som villebråd och afghanen som försvann

 1. Carl den 12

  Madeleine, jag vet att många blir trötta på mig Calle (även Calle själv) och hans inlägg i tid och otid. Men du är drottning👸

  Svara
 2. Carl den 12

  Gott folk nu måste vi arbeta som bara den dygnet runt för kung och fosterland och det gäller hela Sveriges befolkning.
  Det finns inget utrymme för lunch, raster och vila.
  För nu är det akut läge, så alla som är sjukskrivna och pensionärer, ni måste gå ut och jobba.
  Även ni barn på dagis och skola måste jobba.
  Och ni på Rosenbad också, ni behövs inom vården, skola, industrin, bygg och restaurang branschen osv mm.
  Vi måste visa vår nation att vi är enade, för vi måste kunna arbeta mot samma mål och då behövs alla.
  Kunde Calle Lagerfeldt arbeta så länge som han kunde, så kan vi alla det, det har Reinfeldt lärt oss och att sjukdom har med inställning att göra.
  Fredrik satt ju 2 mandatperioder, så han borde veta vad han pratar om, eftersom som så många trodde på honom och röstade på hans parti.
  Så jag vädjar till dig Mustafa att komma hem, du behövs verkligen här hemma, om vi ska kunna lösa notan.
  Själv sitter jag fast i gruvan och svettas över hur jag själv ska kunna bidra ännu mer och dra mitt strå till stacken, ett mycket bättre betalt arbeta blir mitt bidrag från dig till Rocky.
  Men, nu är rasten över som jag tog när chefen tittade bort.
  Calle den 12 ifrån sin gruva som har lösningar på allt och väntar på att någon kommer med en ännu mer genial lösning hur vi ska ta oss ur denna rävsax vi sitter i tillsammans, vilket vi vill eller inte.
  PS Rocky, jag ber om ursäkt och förlåt åt Mustsfa’s vägnar, men han är bara ett barn och kan inte stå till svars för sina handlingar, men vi som är ansvariga för honom kan switcha över pengar och täcka upp för förlust av inkomstbortfall, sveda och värk.
  Vårat land är enat och allt är bra och vi ska samla ihop pengar till dig Mustafa så du får ett nytt headset………………..

  Svara
 3. Carl den 12

  Bara Calle som tagit av sig hjälmen och ska ta en siesta och gå in i gruvan igen på tisdag.
  Önskar att ni berörd personal på sweas flygplatser tar erat ansvar och ger info till resenärer och upplyser dom om att i swea så står vi inte upp för kvinnors rätt.
  Utan kvinnor som blir trakasserade av alla dess olika sorters män och ibland barn, får klara sig själva.
  Så till alla män över jordens yta, lägg er inte i hur svenska män och barn behandlar kvinnor.
  Ni kan ta lärdom av fallet Rocky och se han som ett avskräckande exempel.
  Så ni tjejer som tappat hoppet om att mänskligheten ska komma till undsättning, skaffa en stor hund och sök arbete där ni kan ha med hunden.
  Hur ni som är pälsalergiker och är rädda för hundar löser det, har jag ingen aning om.
  För här i swea så hjälper vi inte kvinnor, utan stjälper dom istället.
  S, M, V, MP, C osv ömmar för dessa män och barn och jag misstänker att även chauffören som körde bussen också räknas in som ett barn, för han bar ju faktiskt sig pinsamt åt och barn kan ju ibland säga pinsamma saker på bussar till och om resenärer.
  Sedan hur han fått sitt buss körkort, det är inte upp till mig att grotta ner mig i.
  Hälsningar ifrån Calle som började arbeta redan i gruvan vid 16 års ålder och då byggde eget bo och ansåg sig som vuxen.
  Jag må va gamal och trött, men jag borde komma ihåg om någon tilltalade mig som barn.
  Kanske därför att jag är så himla barnslig i dag, för att min barndom var över när jag passerat 16 och fick ta vuxenansvar och även för mina handlingar.
  Det var inget som var konstigt på min tid som ung, men idag helt orimliga och otänkbara krav att ställa på ett 19-årigt barn……………..

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *