Jerusalem den 25 april 1948. Vem mördade Hilda Andersson?

Mordet på missionären Hilda Andersson i Jerusalem den 25 april 1948 hör samman med staten Israels födelse. Men om Hilda Andersson och det ouppklarade mordet har det inte skrivits mycket av olika skäl.

För det första brydde sig inte svenska staten, av någon anledning, att kräva någon utredning av Storbritannien som styrde dåtidens Palestina och Jerusalem. Fallet glömdes mer eller mindre bort, speciellt som striderna mellan araber och judar inleddes några veckor efter mordet på henne. Och för det andra inträffade ett annat mord den 17 september 1948 på en annan svensk i Jerusalem som blev en stor nyhet i svenska och internationella medier. Det var mordet på den svenske diplomaten Folke Bernadotte, som hade i uppdrag av FN att medla i konflikten mellan araber och judar efter staten Israels bildande den 14 maj 1948.

Med stor sannolikhet mördades Hilda Andersson för att hon stödde bildandet av den judiska staten och bodde på det militärt strategiska Oljeberget (Olivberget) i Jerusalem. På senare år har den israeliske författaren Moshe Hananel seriöst börjat undersöka mordet, och han har en klar uppfattning om hur det gick till.

Läs vidare här…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *