SVERIGE. En nationell nödsituation som pågår 

Paula Neuding skriver i Quillette om den nödsituation Sverige befinner sig i. Den som våra politiker ogärna talar om som en nödsituation, sprängningarna, bränderna och bomberna, men som ändå finns där.  

Det här typen av nyheter har vi tidigare förknippat med krigszoner. Då läste vi med stor fasa om hur byggnader bombades och bilar sprängdes. Många av oss tänkte: “vi får vara tacksamma över att det inte händer i Sverige.” Så kan vi inte tänka längre. Vårt en gång fridfulla land har på kort tid omvandlats till en krigszon. 

Vi befinner oss i ett tillstånd av ständig social otrygghet. Vår samhällsförändring har gått fort, för fort. Värderingar som krockar, samhälleliga krav, lagar och regler som inte respekteras, avvikande, asociala och aggressiva beteenden som tar allt större plats i offentligheten. Den ordning vi en gång hade har rubbats i grunden. Hit hör sprängningarna, men också våldtäkterna, skjutningarna, bränderna, personrånen, det grova våldet. 

Ändå har vi politiker som mer än gärna vill hävda det motsatta. Med jämna mellanrum påstås att vi aldrig haft så låg risk att drabbas av våld eller ond bråd död som nu. En del går så långt att de hävdar att det inte ens historiskt går att finna en period när färre dött på grund av våld. “Om det finns en ökad otrygghet i samhället så måste man leta efter förklaringar till den på andra ställen än i brottsutvecklingen”, sa Hanna Sahlin-Lilja, som är forskare i sociologi vid Lunds universitet, 2018.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=7008885

Hon menade att det handlar om att vi känner oss otrygga snarare än att vi är det. Och att det i sig handlar om okunskap. Inget av det vi “känner” handlar om faktiska faror vi riskerar att utsättas för, utan om hur vi känner oss.  

Brottslighet, det vill säga, sprängningarna, våldtäkterna, bilbränderna, skjutningarna, personrånen är enbart ett socialt problem som löses av sociala insatser. Om vi verkligen vill öka tryggheten i Sverige så ska vi istället fundera på hur skapar “ett socialt starkt och inkluderande samhälle,” menade Hanna Sahlin-Lilja.

Nu är sprängningarna på en sådan nivå att de anses unika i världen. Normalt sett ser vi detta enbart ske i länder som är i krig. Notera att under 2019 hade vi under årets första tre månader 50 sprängningar, i genomsnitt är det mer än en sprängning varannan dag. Undrar vilken social satsning som ska råda bot på det? 

Sprängningarna är knappast begränsat till de kriminella, som om de skulle leva i ett samhälle utan kopplingar till vårt.  Allt oftare drabbas nu tredje part. En 63-årig man sprängdes till döds när han omedvetet plockade upp en handgranat. En 8-årig pojke fick uppleva en handgranat som kastades in i den lägenhet han själv sov i. En 4-årig flicka dödades i en bilbombning. Allt detta hände här, i landet där människorna inbillar sig att en otrygghet existerar. 

Vi ser nu utveckling i vårt samhälle där unga män använder sig av grovt våld i miljöer där den helt vanliga och hederliga människan bor. Och det sker trots att regeringen gjort flera sociala insatser och skärpt straffen för både grovt vapenbrott och hantering av explosiva varor. 

Varför det inte haft någon större effekt är inte så svårt att förstå. Oavsett social insats, och skärpning så fortsätter myndigheter och den styrande politiken se den här utvecklingen som en socioekonomisk faktor där den kriminella betraktas som ett offer för andra omständigheter, och den oroliga medborgaren som inbillningssjuk. 

Läs artikel i Quilette…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

7 reaktion på “SVERIGE. En nationell nödsituation som pågår 

 1. Jenny söderberg

  Regeringen kommer nog först förstå allvaret om de själva faller offer för skiten själva, tyvärr. I sin inbillnings sjuka om att hela världen är farlig istället för vissa procent, kanske de tar till strids åtgärder som drabbar en hel världsfred.

  Svara
 2. Kristina

  Var finns källor till det antal sprängningar du nämner? Och var finns källorna till alla ökade brott? Brott har ju alltid funnits. Våldtäkter också. Men det är bra att våldtäkter nu blivit ett samtalsämne. Tidigare har det ju i princip varit lagligt då nästan ingen har blivit dömd trots bevisning.

  Svara
 3. Christina Dahlen

  Sverige är inte enbart en krigszon. Det är en frizon för kriminella

  Svara
  1. Realisten

   Det säger du om allt. Detta är verkligheten men det förstår du inte ANT MAN

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *