Tino Sanandaji: BNP påverkar inte vanligt folk, bortsett från deras löner, pension, köpkraft och välfärd.

Av | augusti 3, 2019

Ekonomin fortsätter gå fantastiskt, trots försök att svartmåla av så kallade “Svärjevänner” som inte förstår hur bra det går.

Låt er inte distraheras av teknisk mumbo-jumbobegrepp som ”BNP” eller ”kronan” när vi i stället kan räkna ”sysselsättning” eller använda babyspråk om fulla lador. Förresten borde folk inte ödsla tid på oväsentligheter som ekonomin, det viktiga är att låta media distrahera med daglig svammel om Donald Trump. BNP påverkar inte ens vanligt folk, bortsett från deras löner, pension, köpkraft och välfärd.

”Kronan i botten – nu officiellt en skvalpvaluta

Den svenska kronan är nu den lägst värderade valutan bland alla OECD-länder – och den fortsatta försvagningen väcker oro inom industrin. ”Om vi fortsätter att bedriva den här valutapolitiken riskerar vi att rea ut svenska tillgångar”, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SE…

De senaste BNP-siffrorna som publicerades på tisdagen fick den svenska kronan att falla ännu mer. Nu är kronan den valuta som har gått sämst bland alla OECD-länder sedan årsskiftet.

Valutavärdet låg på tisdagseftermiddagen till och med under turkiska liran, som tidigare har haft överlägset lägst värde…

Det tredje orosmomentet handlar om att valutan också används som informationsbärare och att en svag krona under en längre tid gör att färre i längden behåller sina investeringar i Sverige.

”Valutan ska säga något om hur Sverige mår ekonomiskt, finansiellt och politiskt. Sitter man nu och tittar på kronan och undrar över varför den är så svag riskerar Sverige att utländska investerare tror att det finns någonting i detta man inte förstår och då drar man sig undan. Det kan leda till att man håller sig borta från Sverige och väljer att inte göra investeringar.”

Tino Sanandaji

Dagens Industri


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *