2828: Att förändra världen

| 5 augusti, 2019

Alfredo Jaar vill förändra världen. Han är en ytterst etablerad storhet som funnits med under lång tid. Jag har själv mött honom ett par gånger när jag arbetade på Kunstakademiet i Oslo. Han föreläste om sin konst och eftersom jag hade ansvaret för föreläsarna fick jag presentera Akademiets orimligt besvärliga blankett för hans ersättning. Han kämpade med blanketten tills jag sa att han inte behövde fylla i allt. Det brukar ordna sig ändå. Han berättade om sina projekt med båtflyktingar i Vietnam och gruvarbetare i Brasilien. På den tiden, alltså kring 1990 var det inte så vanligt med uttalat politisk konst och Jaars projekt var alltid intressanta.

Men trots han stora framgångar så tvingas han trösta sig med ett citat från Beckett ”I can’t go on. I’ll go on.” Mumla om att vi lever i mörka tider och lite avundsjukt nämna Klimat-Greta som har fått ett genomslag som konsten inte kan nå upp till trots alla de ambitioner och övertygelser som grasserar i den världen. Det är för övrigt lätt att räkna ut att det inte kan lyckas med konsten men i den internationella konstvärlden, där man dock är medveten om att det aldrig fungerar, fortsätter man envetet. (The Guardian)

Lars Vilks


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *