Greta Thunberg kastar ut journalister från klimatsummit vid universitetet i Lausanne

Av | augusti 11, 2019
Vid det stora mötet för klimat-ungdomsrörelsen i Lausanne uppstod problem. Detta verkar ha satt sin prägel på Greta Thunberg. 16-åringen lät helt enkelt kasta ut journalister från konferenssalen. Anledningen var att de rapporterat om gräl som uppstått då ett flertal ungdomar ifrågasatt Greta. De borde vetet bättre. Man ifrågasätter inte gudar.
Under den sista dagen av klimatmötet ”Smile for Future”blev stämningen bland tonåringarna spänd. Sedan föregående dag, när det under mötet stundtals uppstått gråt och våldsamma gräl, var klimatsekteristerna särskilt uppmärksamma på detta.
Greta Thunberg kände av detta. Friktionen mellan ungdomarna föll inte i god jord. Tvärtom: På fredagsmorgonen brast hennes tålamod. Hon fick personligen de närvarande journalisterna utkastade från hallen.
Frustration över gräsrotsdemokrati
Konferensens femte och sista dag inleddes med en omröstning. Micael, en av deltagarna, satte fingret på en av aktivisternas svaga punkter: “Det saknades struktur och det var svårt att enas om någonting.”
Det föreföll som om Micaels klagomål delades av många av de närvarande ungdomarna. “Gräsrotsdemokrati …”mumlar en annan deltagare tyst. “När någon säger nej, kan du inte ta det – riktat mot Greta.” Frustrationen under klimatmötet var djup bland tonåringarna.
De får det att framstå att vi grälar
Efter en stund ger någon från de bakre raderna i hallen upphov till sin stämma. Det var klimatikonen Greta Thunberg som oblygt ansåg att media varit skyldiga till den dåliga stämningen. Thunberg meddelade frankt att journalisterna utesluts från mötet ”eftersom de annars beskriver det som om vi grälar”.
Redan under onsdagen hade tidskriften BLICK rapporterat om gapet mellan Greta-lärjungarna och de tvehågsna. Rubriken i tidningen orsakade en en smärre storm och nyheten plockades snabbt upp av tidningar utomlands. Thunberg var inte nöjd med att bilden av besvärliga och gråtande tonåringar väckte stor uppmärksamhet. Hon avvisade också påståendet om toppstyre från en artikel av ”Buzzfeed”.
U-sväng efter några minuter
Majoriteten av de 450 ungdomarna i salen räcker upp händerna som ett tecken på godkännande för Thunbergs beslut. Samtliga nyhetsmedier måste lämna hallen. Journalisterna är förstås bedrövade och förstår ingenting.
BLICK-journalisten Fabienne Kinzelmann satt i första raden när hon blev ombedd att lämna hallen. Frågan om varför förblev obesvarad av Thunberg och hennes följare. “Hur ska vi kunna rapportera om toppmötet, om vi inte får vara här?”, Frågar Wolfgang Wanner, som hade rest till Lausanne som schweizisk korrespondent för den tyska TV-stationen ARD.
Gretas åtgärd att sopa problemen under mattan höll inte speciellt länge och bojkotten avbröts. Journalisterna fick återvända till hallen. När en BLICK-journalist frågade om orsakerna till att de kastats ut, säger toppmötets medarrangör Kelmy Martinez (21): ”Vi är bara mänskliga och ibland behöver vi integritet. Som rörelse strävar vi dock efter att vara så transparenta som möjligt.”

Transparenta var ordet sa Bull.

Jan-Ove Malmgren

Bild: Kong Lo Merat

3 reaktion på “Greta Thunberg kastar ut journalister från klimatsummit vid universitetet i Lausanne

 1. Archimedes

  Klimataktivismen bekännelser färg.

  Greta har i svensk mainstreammedia
  fått status likt en religiös gestalt. Nu när vi läser om hennes hårdföra ledarstil på ett möte för unga aktivister så blir man skrämd. Likt president Trump lägger hon skulden för meningsskiljaktiheterna på den närvarande pressen.

  Gretas inställning till massmedias arbete liknar den som alla hårdföra diktaturer använder. Hon försökte tysta kritiken genom att strypa och kväsa åsikts- och yttrandefriheten. Greta Thunberg har nu visat att hon inte är främmande för totalitära maktmedel.

  Greta har en stab med rådgivare runt omkring sig, som betalas av miljardären George Soros. Greta ska därför granskas som vore hon en vuxen.
  Nu äntligen börjar fasaden krackelera, kritiken växer att hon inte är mogen uppgiften. Snart kommer hennes fall.

  Svara
 2. Sten Hallman

  Men så stött den lite väl “ömtåliga medieskocken”blir!
  Mon borde kunna begripa att ‘thunbergarna” känner sig trängda av journalistgänget som bara vill ha feta rubriker.
  De de facto.ödestyngda frågorna har också tydligen tänt.krutdurkar av ilska hos det tunga kapitalet
  Som med näbbar och klor vill behålla kommersialismen intakt utan att bry sig om miljöhotet.
  SOM ÄR DEN ABSOLUT STÖRSTA FARAN FÖR PLANETEN MÄNSKLIGHETEN NÅGONSIN STÅTT INFÖR
  Själv har jag alltid tillhört “De blå”
  Men har faktiskt drabbats av en stor fruktan för våra barns mycket hotfulla framtid
  Thunberg SKRÄMMER kapitalet vilket medfört.en nervös ilska i affärsvärlden.
  Fråga till affärsfolket.Varför inte stödja thunbergsungarna i stället och ge forskningen rejäl kapitalkraft vilket kan hjälpa planetens forskare att.faktiskt hitta vägar som återställer miljöhotet till en lindrigare form
  Betänk vilka.vinster stora forskarbidrag säkerligen
  Kan regenerera.
  Hela staber av skarpa hjärnor behöver kapital för vassa ideer finns men de kostar innan ny kapitalbild.ning
  Som helt visst ligger inom räckhåll!

  Svara
 3. Barbro

  Om jag förstått dig rätt menar du alltså att Greta moraliskt (i princip ) får bete sig precis hur hon vill ? Detta eftersom hon är en ung , späd flicka som utmanar det sk etablissemanget – som inte sällan består av medelålders och äldre män ? Samt att det är miljön och klimatet som det tvistas om ?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *