Löfven slår rekord i långa vårdköer, för första gången hade Sverige redan i juni över 100 000 som väntade på vård.

Av | augusti 11, 2019

På Aftonbladet debatt skriver idag Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson om hur Löfven slår rekord i långa vårdköer.
De skriver att för första gången så har Sverige redan i juni månad över 100 000 som väntar på vård. Som alla vet är sommaren sjukvårdsköernas högtid, för bemanningsproblem och ledigheter gör att ett redan trögt vårdsystem saktas ner ytterligare. I juni hade 38 512 patienter väntat längre än nittio dagar på operation eller annan behandling. Samtidigt som 62 330 personer väntat mer än nittio dagar på det första besöket hos en specialist.

Det är alltså 100 842 personer som väntat mer än den lagenliga tiden på sin vård. Och detta är första gången som Sverige når över 100 000 redan i juni.
Så frågan jag ställer mig är vart den där sjukvården i världsklass som Annika Strandhäll och Lena Hallengren talar om är?
För som debattförfattarna skriver är vårdköer ingen naturlag. Länder som Tyskland, Frankrike och Nederländerna klarar av att erbjuda vård utan enorma köer. Debattörerna menar att Sveriges problem är hemlagade och att det är ett underbetyg åt regeringen.

De två debattörerna skriver att människor lider, att människor avlider i köerna. De skriver att medan detta sker så slits vårdpersonalen ut. De regionala skillnaderna är oförlåtliga. I regioner som Halland får 94 procent vård i tid medan en region som Jämtland-Härjedalen får bara 50 procent vård i tid. Siffrorna 2018 är upprörande läsning, i region Kronoberg fick samtliga hjärtpatienter vård i tid medan i region Skåne fick bara 62 procent det. I region Östergötland fick 97 procent av alla höftledsoperation i tid medan i region Norrbotten bara lyckades ge 42 procent höftledsvård i tid.

Debatterna skriver att det vore enkelt att skylla bara på landstingen och regionerna, eller att plocka enkla poäng på att slå fast att köerna är värre i vänsterstyrda landsting och regioner än i borgerliga. Men även om det är sant så är det inte den enda förklaringen, för problemen finns i varierande grad överallt. Enligt debattörerna är problemet själva landstingskonstruktionen.
Det är därför som KD som enda parti löper linan ut och säger som det är, att landstingens tid är förbi. Att det är tid att flytta sjukvården under statens paraply. Enligt debattörerna är det där som de ekonomiska musklerna och möjligheterna att samordna en rättvis vård över hela landet.

Men att lägga ner landstingen kommer att ta tid och problemen är akuta. Därför vill nu debattörerna ändra patientlagen så att den möjliggör för människor att söka vård i hela Sverige när det egna landstinget inte ger vård i tid.
Idag skriver landstingen avtal som gör att vårdgivare tvingas neka patienter de egentligen har tid att behandla. Byråkratin står i vägen för patienter som behöver vård, alltmedan regeringen sitter och tittar på. Debattörerna menar att detta måste få ett slut. De menar att vårdproblemet går att lösa, men att då måste man våga ge sig på hela systemet.

Det hjälper inte med att bara hälla in pengar i svarta hål och be en bön om att det ska ge lindring. De fortsätter sen med att skriva att för varje år som detta arbete inte påbörjas så kommer situationer att förvärras.
De både säger och frågar en viktig sak till slut i debattartikeln och det är att denna mandatperiod varar till 2022.
Hur långa kommer då köerna att vara?
Ja, det är verkligen en viktig fråga att ställa till både Strandhäll och Hallengren, för det är ju dem som bär ansvaret inom regeringen.

Frågan man kan ställa sig är om vi har någon sjukvård som han kallas sjukvård kvar 2022?
Eller den kommer att vara så dålig att den inte längre är till för alla medborgare i landet?
För med den skötsel eller misskötsel som nu förekommer inom sjukvården, där sjukvårdspersonalen arbetas in på benknotorna, där de går på knäna inför de bördor som finns i sjukvården så är frågan hur länge de orkar med att utföra sina arbeten innan de är utbrända?

Dessa människor är inte supermänniskor, de är vanliga människor som också blir sjuka, som blir trötta, som behöver bättre arbetsvillkor, men det kommer de inte att få förrän det blir ordning på alla problemen och då hjälper det inte lappa och laga.
Det är precis som debattörerna skriver dags för en ordentlig nyordning inom sjukvården.
Men det är frågan om den sittande regeringen med sina stödpartier har förmågan eller orken att ta hand om denna utmaningen också efter alla de andra ”utmaningar” som de själva skapat?

https://www.aftonbladet.se/a/6jyOXL

En reaktion på “Löfven slår rekord i långa vårdköer, för första gången hade Sverige redan i juni över 100 000 som väntade på vård.

  1. Pingback: Löfven slår rekord i långa vårdköer, för första gången hade Sverige redan i juni över 100 000 som väntade på vård. – ProjektSanning – WEDE ELISA – SCRIPTA SWISH:8327-9 Konto:401352-1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *