Elaine Eksvärd: Rasism finns i alla folkgrupper, inte bara bland de som har en vit hudkostym.

Av | augusti 14, 2019

Elaine Eksvärd skriver i en debattartikel i Aftonbladet idag om att vi drabbas av rasism, från invandrare. Och att hon inte kan räkna gångerna hon hört n-ordet på andra språk än svenska.
Elaine börjar med en tillbakagång när hon var elva år och gick i skolan i Bredäng där hennes lärare Sten stod i skolsalen och varnade för skinnskallarna och hur vi skulle akta oss för dem. Det var där i skolan hon fick lära sig att rasismen var något ”där ute”. Men det vår lärare missade var den rasismen som fanns i vårt klassrum.

Hon fortsätter sin berättelse med att nu med några år på nacken så kan hon konstatera att hon mött en skinnskalle som pekade finger åt henne på ett pendeltåg. Det var två äldre damer som kallade mig n-ordet. Det är alltså tre fall av rasism från de som vi stereotypiskt låter axla Hitlerkostymen i Sverige, vita svenska personer.
Men vi talar inte om den rasismen som vissa invandrargrupper tar med sig till Sverige.
Hon skriver att hon en handfull gånger hört n-ordet på svenska, men att hon inte kan räkna det antalet gånger hon hört det på persiska, arabiska, kurdiska, afghanska, portugisiska, och listan fortsätter att växa.

Hon mindes hur en klasskompis från Uganda som blev sparkad, slagen och dragen i håret av en kurdisk kille på skolan. Han spottade henne i ansiktet och kallade henne för n-ordet. Men de farliga var ju skinnskallarna enligt vår läkare.
Härefter tar Elaine upp ASAP Rocky-fallet och hon säger att det han gjorde är inte legitimerat, oavsett vad de blivit utsatta för. För hon är övertygad om att de afghanska killarna trakasserade kändisen, inte för att han var känd utan för att han var en svart man som gick i ett gäng med svarta män.

Elaine fortsätter med att hon deltog i en debatt på nätet där hon delade en bild på rapparen. Då kommenterade en afghansk kille bilden med: ”Vad tror denna svarta avart? Tror han att han är bättre än svenskar??? Jävla grillkolsliknande cancersvulst”.
Hon skriver att detta är ytterligare ett namn att lägga på högen av namn svarta blir kallade för. När sen Elaine kollade upp afghanens Facebookprofil. Det visade sig då att han bor med en svensk familj, han tog studenten i Sverige, och han tackar Sverige för välkomnandet. Och ändå har han mage att ta rasismen med sig hit.

Hon säger sig inte förstå logiken att vara invandrare och rasist, men att hon som många andra mörkhyade och svarta har drabbats av det ologiska fenomenet av rasistiska invandrare. Men det är inte bara svarta som drabbas av denna rasism från invandrare, hon skriver att många av hennes judiska vänner inte längre vågar bära Davidsstjärnan på grund av detta. Men det är något inte svenskar vågar nämna för då blir de kallade för rasister. Hon menar att den vita hudkostymen gör det svårt. Det är det faktum att de själva inte erfarit det mer än när man smutskastar nationen med ord som ” svenne” eller ”var inte så svensk”.

Detta är formuleringar som hon själv personligen tycker är oacceptabla i ett land dit man blivit välkomnad.
Leif GW Persson kallade de afghanska killarna för ”klandervärda”, men alla afghaner liksom alla persiska, kurdiska, syrianska, turkiska, brasilianska, och så vidare inte är det. Men alla skulle erkänna att rasism är ett problem i respektive land.
Kanske kan Nyamko Sabuni berätta om sina erfarenheter för de övriga sju partiledarna då hon inte har samma hudfärg som de övriga partiledarna.

Hon berättar vidare om en dialog hon hade med en av hennes syrianska vänner. Där hon frågar denna kvinna om hon accepterats som denna kvinnas make om hon varit en svart man.
På detta svarade Elaines syrianska vän efter lite betänketid: ”I så fall skulle du få ha ett himla stort kors”.
Elaine berättar att hon polisanmält den afghanske killen för hets mot folkgrupp för den kommentar han skrev på hennes Facebook. Men hon hoppas att det inte är en vit polis som inte får ihop logiken och lägger ner förundersökningen. För det ” är ju synd om flyktingarna” i mångas ögon.

För som Elaine skriver: ”Jag skiter faktiskt vad du gått igenom, vilket krig eller vilken sorg det än må vara. Rasism är aldrig befogat.
Hon skriver att om hon som blivit sexuellt utnyttjad av sin far har lyckats koncentrerat sitt hat till bara honom, istället för att smeta ut hatet på alla män, så borde nog fan folk kunna hoppa över att smeta ut hat för att folk är av en viss hudfärg eller religion.
Hon skriver till slut att vi inte bara måste ta tag i vår egen rasism i Sverige, utan i den invandrade rasismen också. En start är att säga att den existerar, den existerar.

Jag brukar inte hålla med i det Elaine brukar skriva och säga men denna gången håller jag med henne till 100 procent. För dem som säger att det bara är vita svenskar som är rasister, eller som säger att det bara är vita som är det, är ute och far med osanningar och fabler för rasismen finns inom alla folkgrupper. För det är något som förekommer hos alla folkslag och hos alla politiska partier. Så de som säger att det bland invandrare inte finns rasister borde nog allt titta lite närmare, för det är som Elaine skriver, den finns i bland alla folkgrupper och inte bara bland de som har en vit hudkostym.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/0nbMAM/vi-drabbas-av-rasism–fran-invandrare?fbclid=IwAR0pF2xCIrIpjHjhb0177wyWKoRtBEgTYH8DjaSM1FvZyZBBeFeO_Asl42o

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *