Tino Sanandaji: Överklassen utgör en liten bråkdel av befolkningen, hur kan en så liten grupp driva droghandeln?

Av | augusti 15, 2019

Samtidigt som statsministern kopplar skjutningar till Djursholm förklarar Morgan Johansson vem regeringen anser håller igång droghandeln: ”Det är i stor utsträckning överklassen som håller igång narkotikahandeln i storstadsområdena. Det är belagt.”

Jasså? Överklassen utgör en liten bråkdel av befolkningen, hur kan en så liten grupp driva droghandeln? När läsare bad om belägg länkade ministern bara till Aftonbladet om drogbruk bland ungdomar i Danderyd. 

Läsare förklarade tålmodigt för justitsieministern att Danderyd bara är en liten kommun och att enkäten bara gäller skolungdomar och inte säger något om helheten. De citerade Statens Folkhälsoinstitut och andra rapporter om totalbefolkningen som visar att det inte finns stor skillnader mellan olika inkomstgrupper, samt att låginkomsttagare om något tar mer droger. 

Andra citerade en forskare: ”Ser man på Folkhälsomyndighetens stora riksrepresentativa undersökningar är bruket av narkotika ganska jämnt fördelat mellan olika inkomstgrupper. Det stämmer inte att narkotikamarknaden drivs av rika ungdomar som statsministern sa”

Ett fåtal unga i en liten kommun är för få att driva efterfrågan om så varenda en vore tunga missbrukare. När vi dessutom har statistik för hela landet att höginkomsttagare inte tar mer droger är det uppenbart att annekdoten om unga i Danderyd inte bevisar något om helheten. 

Vad var justitieministern svar på insatta medborgare? Han länkade samma annekdotiska Aftonbladetartikel om Danderyd fyra gånger, retwittrade Aftonbladets ledarsida och en pressekreterare som hånar välinformeradbevis mot ministern som ”troll och andra wannabes på twitter”.

Att överklassen driver en stor del av drogbruk stöds inte av statistik, vilket inte hindrar regeringen från att sprida ovetenskapliga myter för att utse syndabockar och bortförklara gängvåldet . Vi ser åter Morgan Johanssons lättsamma inställning till allvarliga frågor där inte drar sig för faktafel och populistisk nonsens, exempelvis detta Trumpaktiga skryt 2002: ”Om tio år är Sverige narkotikafritt, säger nyblivne hälsoministern Morgan Johansson” 

Vi får hoppas att Sverige om tio år är fritt från ministrar som sprider falska påståenden i stället för att sköta sitt jobb.

Tino Sanandaji, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL: 

En reaktion på “Tino Sanandaji: Överklassen utgör en liten bråkdel av befolkningen, hur kan en så liten grupp driva droghandeln?

 1. Carl den 12

  Det säger en hel del om hur våran förtroendevalda stadsminister “tänker och resonerar”.
  Stefan drar enkla slutsatser och det ser vi effekten av, över hela landet.
  Har många vänner och kollegor som är invandrare, även adopterade som får ta så mycket skit, som sköter sig.
  Och jag ser bara deras missnöje och vanmakt växa över dessa individer, som inte anser att deras bistånd räcker till för att leva på och drygar ut det med pengar ifrån drogförsäljning, där också vapenväst, rånarluva och vapen ingår.
  Men, mina bekanta som går arbetslösa, studerar och går på Försäkringskassan, dom vänder på varenda krona fast att dom har mindre att leva på, hur går det ihop.
  Jo, säljer man droger själv, så hamnar man snabbt i ett eget missbruk där pengar ifrån bistånd tas+att få tag på vapen i den undre världen är heller inte gratis.
  Återigen stadsminister, gör ett studiebesök i Nordstans förort i centrala Göteborg.
  Tyvärr kommer jag inte att möta upp dig pga att jag undviker farliga platser man kan vistas på.
  Och jag kan lova dig att Göteborgs elit inte handlar i 5:ans drogcenter/Mekka och du kan själv räkna hur många svenskar du ser som står för handeln.
  Vad nu innebörden för att vara och kallas, svensk är ?

  Calle som önskar väcka liv i dom riktiga och äkta Socialdemokraterna Per Albin och Tage=gör en comeback som Jesus och hjälp oss att få ordning och reda i Sverige så sunt förnuft kan råda igen……………………..
  Tino👑

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *