Greta Thunbergs seglats kräver sex flygningar över Atlanten.

Av | augusti 17, 2019

Hur Thunberg reser tillbaka till Europa är fortfarande oklart.

Klimataktivisten Greta Thunberg har redan tillbringat den andra natten på höghavet “Malizia” i Nordatlanten. Med sin ovanliga resa till FN: s klimatmöte i New York vill 16-åringen främja klimatvänliga resor.

Men som “taz” rapporterar är Thunbergs seglingsresa mindre klimatvänlig än det verkar. Efter ankomsten till New York kommer yachten att segla tillbaka till Europa av cirka fem sjömän. Dessa har då först flugit tilll USA. Även Thunbergs skeppare Boris Herrmann kommer att starta återresan från USA med flyg.

Greta Thunbergs seglingsresa resulterar i enorma koldioxidutsläpp – familjen Thunbers återresa oräknad. Med andra ord, seglingsresan kommer att resultera i minst sex flygningar över Atlanten – om Thunberg och hennes far (som tydligen också är med på resan) hade flugit, hade koldioxidutsläppen varit mindre. Utsläppsberäknaren från organisationen Atmosfair har räknat fram att en flygning från New York till Hamburg producerar cirka 1 800 kilo (knappt två ton)  koldioxid.

Det är mer än tre fjärdedelar av vad varje person har “rätt till varje år”, om den globala uppvärmningen ska stanna vid 2 grader!

Det här har de seglande haft kännedom om. Det har aldig handlat om att rädda klimatet med seglatsen, utan man har velat väcka uppmärksamhet. “Vi måste tänka på att vi ska flyger mindre”. Det är vad Greta Thunberg handlar om.

Greta Thunbergs avgång i Plymouth hade också klimatskadliga effekter

Den enorma publiken och pressuppbådet vid Thunbergs avgång i Plymouth med hundratals journalister, supportrar och åskådare har satt ett stort koldioxidavtryck. “Det hade varit mindre utsläpp av växthusgaser om man inte hade gjort denna seglats”.

Hur Greta Thunberg reser tillbaka till Europa är fortfarande oklart men det lär inte ske med segelbåten i alla fall då den kommer at vara i Europa.

Ja där ser man, eller ska vi säga “vad var det vi sa”.

Jan-Ove Malmgren

Källa: https://www.waz.de/politik/greta-thunbergs-segeltoern-verursacht-enormen-co2-ausstoss-id226792309.html

Bild: AFP/KIRSTY WIGGLESWORTH / Airbus


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

3 reaktion på “Greta Thunbergs seglats kräver sex flygningar över Atlanten.

  1. Uno Hansson

    Det som skrivs här och på många andra ställen, är rena rama gissningar om utfallet av… om… just den här båtresan ökar eller minskar antalet framtida flygningar mellan Europa och New York via medial påverkan. En indikation på att det sannolikt medför att fler avstår från kanske avsevärt fler än kanske sammanlagt ett tiotal flygningar i framtiden… är att sökningar på Google via min dator på “Greta Thunberg” ökade från ca 40 milj. några dagar före avresan till närmare 80 miljoner svar… Så allt detta nonsens… är bara rena rama gissningar enligt vad jag förstår.

    Svara
  2. Torleif Almquist

    Båten är redan byggd och skulle göra en redan bestämd provtur till USA. Att Greta blir medbjuden för att slippa flyga påverkar på intet vis några utsläpp av co2. Vad jag förstått är det enda som skulle kunna lämna spår av co2 en inpackad mindre dieselmotor som finns med om man råkar ut för ett större haveri typ avbruten mast. Så heder till dig Greta som gör allt du kan för att leva som du lär. Du är en bra förebild för våra unga ” vår fram “.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *