Tino Sanandaji: Är det konstigt att kommuner hamnar i problem när deras budgetar baseras på myter och falska premisser?

Av | augusti 18, 2019

Kommuner gör årligen av med ca 700 miljarder kr, därför har Sverige naturligt nog aldrig gjort kalkyler på invandringens effekt på kommunala finanser.

Politiker har i stället försäkrat att invandring skulle bli landsbygdens räddning. Nu går kommuner på knäna och ropar desperat på hjälp, samtidigt som de håller fast vid att invandring är positiv, vilket gör budskapet till komisk sammanhängande pladder.

“Det är kristider. En fjärdedel av landets kommuner går minus…Efter flyktingkrisen har många kommuner fått rätt till extra pengar. Nu är extrapengarna slut – medan behovet av den välfärd pengarna skulle användas till fortfarande finns kvar. I Bengtsfors kommunhus har Stig Bertilsson skrivit ett brev till regeringen om att hans kommun kan behöva tvångsförvaltas i framtiden om ekonomin inte får hjälp.”

Vilket inte stoppar kommunalrådet från svammel om att det är glädjande att antal nya medborgare ökat.

“Nya, stora inflyttningar ställer krav på hela samhällsapparaten. Nu ska vi ställa om till att minska befolkningen igen. Vi kommer behöva minska antalet anställda ordentligt. Samtidigt är de nya medborgare som kommit i huvudsak kvar. Vi har en skola i Dals Långed där det en period talades 24 språk. Det krävs tolkar, det krävs resurser, säger Stig Bertilsson och fortsätter: – Vi har naturligtvis glädje av att det kommit nya medborgare – det här är en annan fråga än den samlade flyktingmottagningen till Sverige – men det är obegripligt att inte fler hamnat i tätorterna. Människorna som jobbar på departementen måste ha sett vad som skulle ske. Nu går nästan var fjärde kommun minus.”

Vi bjuds också på sedvanlig feltänkt om ”snittet för att få in människor på arbetsmarknaden”. Det är intetsägande då många aldrig kommer inte på arbetsmarknaden, snittet är därför oändlig.

Framförallt är det idiotisk att satsa välfärdens finansiering på nonsensmått ”komma in på arbetsmarknaden”, definierat som en timme per vecka i någon åtgärd när korrekt sätt är att räkna är hur mycket skatt invandrare betalar jämfört med kostnader.

Ett företag som fuskare och medvetet bortsåg från exakta kronor för att göra kalkylen dunkel skulle fällas för ekonomisk brottslighet. Är det konstigt att kommuner hamnar i problem när deras budgetar baseras på myter och falska premisser?

Tino Sanandaji, på facebook

Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *