SPRÄNGNING. Polislokal förstörd i Linköping efter att misstänkt föremål detonerat

Av | augusti 20, 2019

 ”Kändes som en kraftig jordbävning”

Nationella bombskyddet undersökte i flera timmar ett misstänkt föremål i polisens lokaler för beslagtaget gods i Linköping.

Strax före midnatt detonerade det – så kraftigt att en polisbyggnad förstördes.

– Den är fullständigt raserad, säger Lars-Göran Nilseryd vid polisen.

Under arbetets gång evakuerades 3 000 personer.

Vid 13-tiden på måndagen skulle polisen lämna tillbaka ett stulet föremål till en ägare. Då upptäckte man att det såg ut att ha påverkats på ett sätt som ”såg misstänkt farligt ut”.

Enligt Aftonbladet var föremålet en stulen moped, där någon ska ha gömt sprängdeg och spik i sadeln. Bara några minuter efter att polisen kontrollerat det larmades den nationella bombskyddsgruppen – som bedömde att föremålet behövde oskadliggöras.

Vid 23.30 började bombskyddet arbeta med föremålet och strax efter det hördes en hög smäll från platsen.

– En byggnad är fullständigt raserad. Det är en mindre träbyggnad på vårt område som har använts som förråd, säger polisens vakthavande befäl Lars-Göran Nilseryd.

I början av juni i år inträffade en annan kraftig explosion i Linköping och flera bostadshus fick stora skador. Enligt polisen går det ännu inte att säga om det finns någon koppling mellan de två händelserna.

Detonationen märktes av många i Linköping, flera vaknade av den. En person som bor i närheten berättar för Expressen hur han hörde en dov smäll och att hela huset skakade.

– Det kändes som en kraftig jordbävning. Hela rummet rörde sig och vibrerade kraftigt, säger personen.

Han beskriver röken från platsen som ett ”tungt täcke” över de närliggande husen.

Bilder från platsen visar också tjock rök ovanför byggnader i Linköping. En person säger att detonationen upplevdes som en tryckvåg.

Region Östergötland gick under kvällen upp i stabsläge. Samtidigt upprättade Linköpings kommun en trygghetspunkt för de privatpersoner som inte kunde komma hem till sina bostäder. Hela Garnisonsområdet berördes, men alla delar behövde inte evakueras, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen beslutade tidigt att hantera detta som särskild händelse och brottsrubriceringen är allmän farlig ödeläggelse. Under tisdagen ska man sätta i gång på allvar med brottsutredningen.

Det finns ingen frihetsberövad.

Jag vet inte hur Linköpingsborna känner sig just nu men det här med bomber är väl snart en dag på jobbet för dem. Konstigt hur snabbt allting normaliseras. 

Jan-Ove Malmgren

https://www.expressen.se/nyheter/ett-misstankt-foremal-har-upptackts-vi-polishuset-i-linkoping-/

Bild: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *