Östersunds kommun vill spara in på semesterresor för LSS-boende, ska bara få åka på semester vart annat år enligt vård- och omsorgsnämnden.

Av | augusti 23, 2019

I Östersund har tydligen inte alla samma värde. Inte om de bor på ett LSS-boende i alla fall, för där har vård- och omsorgsnämnden att de får bara åka på semester vartannat år.

Fram tills nu har personer i LSS-boende i Östersund kunnat få assistans i max 7 dagar för semesterresa varje sommar, men nu vill politikerna alltså ändra det till en 7-dagars resa vartannat år.
Jag ställer mig då frågan hur det är med dem som bestämt detta, åker de bara på semester vart annat år eller åker de varje år?
Beslutet har väckt protester och överklagats och ordförande i FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Östersund säger: “Ska man begränsa det här till att man bara får åka vartannat år tycker inte vi att det är att man har goda levnadsvillkor och att man kan leva som andra.”

Hon påpekar också på att LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, säger att personer med funktionsnedsättning ska få det stöd som behövs för att de ska kunna leva som andra.
Men gör de som lever på ett LSS-boende det om vård- och omsorgsnämndens beslut går igenom?
Birgitta Rhodin säger att det inte behöver vara en flashig charterresa varje år, det kan vara att hälsa på en släkting i Sveg i tre dagar. Och då är det inte rimligt att att få nej till det eftersom man kanske åkte till Åre i tre dagar året innan!
För den funktionshindrade betalar själv sin semesterresa, precis som alla andra. Det bidrag som kommunen står för är kostnaden för den personal som behöver följa med för att resan ska gå att genomföra.

Så är det meningen att kommunen ska spara in pengar på detta bidrag så är frågan om det inte vore bättre att spara in på andra saker inom kommunen, saker som kanske kostar bra mycket mer pengar än den personalen som följer med på de LSS-boendes semesterresor.
Ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Östersund Lise Hjemgaard Svensson säger: “Om de LSS-boende bara får åka vart annat år så räknar kommunen med att spara 3 miljoner kronor per år på minskad semesterpersonal.”
Men hon välkomnar att att förvaltningsrätten avgör hur LSS ska tolkas i det här fallet. Och så länge beslutet som togs i maj 2019 inte har avgjorts i förvaltningsrätten så har beslutet inhiberats.

Och ett beslut i förvaltningsrätten kan inte tas innan Östersunds kommun har lämnat in sitt yttrande dit och det ska de göra senast de 1 oktober.
Där är dock frågan hur de som sitter i Vård- och omsorgsnämnden i Östersund tänker, om de gör det?
För menar de att dessa boendes levnadsvillkor är mindre värda än andra människors levnadsvillkor i kommunen?
Jag frågar mig om det skulle bestämmas att Lise Hjemgaard Svensson och hennes kollegor i Vård- och omsorgsnämnden inte fick semestra mer än 7 dagar vart annat år, vad som då skulle hända?
Vilka skrik skulle då komma från dem?

Men nu så menar dessa personer att de LSS-boende bara ska foga sig i vad de och kommunen bestämmer.
Nu får man bara hoppas att de antingen drar tillbaka det beslut de redan tagit eller så att förvaltningsrätten beslutar att det beslut som Vård- och omsorgsnämnden i Östersund redan beslutat bryter mot LSS-lagen och att de tvingas ta tillbaka förslaget.
För räcker det inte med att staten försämrar för dem som lever med LSS, ska nu kommunerna också göra deras levnadsvillkor ännu sämre?
Jag säger bara att Östersunds kommun och för den delen alla andra kommuner som försöker göra liknande saker skulle skämmas.

De skulle själva leva som de vill att dessa LSS-boende tvingas leva, de skulle själva behöva genomlida den förnedring som de får genomlida, för då tror jag nog att besluten från kommunerna och staten blivit andra än vad de är i dagens läge då det är på de sämst utsatta som de största besparingarna ska göras.
Men så blir det lätt när staten och kommunerna prioriterar fel och lägger pengarna på fel saker. När de lägger pengar på människor som inte är medborgare i landet, när de lägger pengar på utsmyckningar som ingen vill ha, eller när kommunerna och staten slarvar bort miljon och miljardbelopp på upphandlingar av allehanda saker för miljonbelopp som bara skulle kosta tusentals kronor.
Så inför tjänstemannaansvar så behövs det inte sparas in på de sämst ställda i kommunerna eller landet.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=7285099&fbclid=IwAR3x2I1E3k6IAqjwlsBhJIdIpbdApFvbjy152WHb4ecNPG-gGAE9ZNhf1ac

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *