Tonåring åtalas för angrepp mot Åkesson, trotts det så säger SÄPO-chef att det är de högerextrema som utgör det största hotet i Sverige numera.

Av | augusti 23, 2019

För en dag sen varnade SÄPO för att det finns en ökad risk för attentat och grova våldsbrott från svenska högerextremister.
Jo, visst finns det nog en ökad risk att högerextrema kan göra ett våldsdåd.
Men är det så stort hot som SÄPO vill det att låta, eller är hotet från vänstern och islamisterna större?
Enligt Säpochefen Klas Friberg så finns risken att de går under SÄPO:s radar. Men om man tänker att dessa högerextrema är ca 200 stycken i Sverige borde det inte vara så farligt för SÄPO att hålla dem under uppsikt. Värre är det med de vänsterelement som ger sig på folk som hyser en annan uppfattning än dem i viktiga frågor.

En av dessa står nu åtalad för att den 23 maj kastat en smällare mot Jimmie Åkesson efter att han var på väg att lämna ett väljarmöte i Mariestad. Sprängpjäsen skadade ingen men detonerade med ett högt ljud. Tonåringen som nu står åtalad för ofredande blev sedermera misstänkt för brottet och i polisförhör berättar han att han kom till torgmötet med några vänner.
Grabben som är i de övre tonåren berättar: “Vi kollade på den där Jimmie Åkesson, han som är rasist, SD:aren. Han är halvt rasist, han vill inte att invandrare ska komma in. Om du läser på hans Instagram, tydligen är det bara invandrare som våldtar. Han säger att det är mest invandrare som våldtar, han säger att det är mest invandrare som kastar sten mot polisen och att det är mest invandrare som begår brott.”

Enligt tonåringen hade Åkesson och hans livvakter ögonen på honom: “Jimmie och hans vakter tittade på mig och mina blattekompisar, de borde ha tittat på alla.”
När polisen frågade grabben hur han reagerar när han blir arg så svarade han: “Brukar slå folk, om poliserna inte varit där hade jag slagit sönder Jimmie Åkesson.”
Så hur är det nu med vilka som är farligast enligt SÄPO?
Jo, det var de högerextrema, det var de som enligt Klas Friberg utgör det största hotet nu. Det är inte islamisterna eller de vänsterextrema.

Man frågar sig dock vad för indikationer Klas Friberg och SÄPO har för dessa antaganden?
För det Klas Friberg säger är att dessa högerextrema kan inspireras av de terrorattackerna som hänt i Christchurch, El Paso och Norge.
Men kan då inte lika snart vänsterextrema och islamisterna inspireras av det som hänt på andra ställen i världen där vänstern eller islamister gått till angrepp mot folk, mot möten eller demonstrationer?
Och hur är det då med mannen som polisen grep i Östersund i förra veckan?
Var den högerextrem?

Nä, det var han nog inte, mannen var utländsk medborgare och enligt rykten ska ha kopplingar till Akilov, så man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att den mannen inte var högerextrem.
Men nu åter till tonåringen som står åtalad, han förnekar brott och säger att det var någon annan som kastade smällaren. Detta trots att flera vittnen pekat ut honom som skyldig.
På detta svarar tonåringen: “Folk snackar skit om mitt gäng. Hur kan de peka ut mig när alla hade åtdragna huvor?
De är rasistsvin allihopa.”
Och han uttalar till sist ett hot om att Jimmie Åkesson skulle utsättas för något ännu värre av hans ”blattekompisar” om han valt att komma tillbaka till Mariestad.

Så Klas Friberg, vilka är de mest våldsbenägna i Sverige?
Är det de högerextrema eller är det extremvänstern och de autonoma grupperna?
Om man tittar på vilka som angriper folk från Sverigedemokrater när de demonstrerar eller de som angriper NMR så vill jag säga att det är extremvänstern och de autonoma grupperna.
Och jag skulle vilja fråga Klas Friberg om hur många gånger Sverigedemokrater eller de högerextrema attackerat en vänsterdemonstration med stenkastning och med bangers?
För det är något som både Sverigedemokraterna och NMR blivit vana vid att utsättas för.

Likaså så när du som chef för säkerhetspolisen går ut och säger att dagens “höjda tonläge” i samhällsdebatten inte är bra, att det riskerar att normalisera extrema uttalanden och extremt språk.
Han säger: “Om det tas över och används av officiella personer, av politiker eller opinionsbildare i olika typer av debatter, då gör man deras språk normalt.”
Han fortsätter med: “En annan risk är att de tycker att deras extrema språk inte är tillräckligt, utan man radikaliseras ytterligare och anser att man behöver ta några steg till. Då hamnar man i våld och man hamnar i brott.”

Så Klas Friberg menar alltså att ett snällare och mer förljuget språkbruk skulle minska riskerna för en terrorattack?
Men då skulle jag än en gång vilja fråga den mannen vilka det är som för den hårdaste retoriken, vilka de officiella personer som har den värsta retoriken mot sina motståndare?
För när man lyssnar på regeringsföreträdarna kalla ett annat folkvalt parti för både det ena och det andra från “rasister” till “islamofober”, från “fascister” till “nazister” så undrar jag om inte de vänsterextrema krafterna matas med mer hat än vad de högerextrema matas med av sina ledare?

Men allt beror ju på vilket åskådning Klas Friberg har och vilka uttalanden han menar är mest allvarliga.
Om det är vad Sveriges statschef och hans ministrar framför eller det är vad Sverigedemokraternas företrädare framför?
Eller för den delen vad olika oberoende opinionsbildare, islamist eller NMR framför?
För allt hänger på vilken åskådning åhöraren eller läsaren har och hur mottaglig denna är för de argument som talaren eller skribenten framför, för att sen inte tala om hur våldsbenägen denne person är.

För i frågan om den yngling som angrep Jimmie Åkesson så var denna väldigt våldsbenägen och han var inte högerextrem.
Så frågan kommer igen till Klas Friberg, är det verkligen de högerextrema som är det största hotet numera eller är det så att du som chef för säkerhetspolisen försöker dölja det verkliga hotet, det hot som kan göra att ett nytt terrorattentat kommer att hända i vårt en gång så trygga och säkra land?
För det är väl inte så att Klas Friberg inkluderar Sverigedemokraterna i bland de högerextrema?
För i så fall är denna man ingen lämplig person att ha på en så hög chefspost inom SÄPO, inom dem som står för Svea rikes säkerhet.

https://nyheteridag.se/tonaring-atalas-for-attack-mot-akesson/?fbclid=IwAR2Xij44I7vvJQQy0QX3QgTV2DTaYFmuoZy6WKd1bsp8NfXtROTmc4O6o-E
https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/sapo-varnar-for-hogerextrema-terrorister-gar-under-radarn/
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sapo-chefen-om-hogerextremismen-i-sverige-finns-en-valdspotential

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *