Extinction Rebellion. Är målet för att de ska utföra odemokratiska aktioner, där oskyldiga kan skadas?

Av | augusti 28, 2019

Måndagen den 26 Augusti hölls kommunfullmäktigemöte i Umeå, men det hade knappt hunnit starta förrän det avbröts av av en grupp miljöaktivister från Extinction Rebellion som fällde ut en banderoll med texten ”Utlös klimatnödläge nu”. Alla vårs Klimatgreta har tidigare i ett tal för denna grupp klimataktivister i Storbritannien uppmanat till civil olydnad och uppror, och nu så har de alltså börjat med sina aktiviteter.

Extinction Rebellion säger sig förespråka ickevåld för att det är det bästa sättet att uppnå resultat, men de fördömer inte våldsanvändare i andra organisationer.

Extinction Rebellion som är en autonom rörelse och skriver på sin sida att man vill uppmuntra ett uppror i Sverige som både inbegriper civil olydnad av ”lägre risk” samt ”handlingar av högre risk”.

Men vad de menar med ”högre risk” utvecklas inte på deras hemsida. 

Rörelsen skriver på sin hemsida att deras mål är att uppmuntra ett medborgaruppror (på ca: 350 000 personer) som innefattar handlingar av civil olydnad med lägre risk samt handlingar med högre risk som utförs av frivilliga, med andra som är villiga att stötta dem.

Jag frågar mig nu vad det är för civil olydnad de skriver om?

Handlar det om att de ska utföra odemokratiska aktioner, där oskyldiga kan skadas?

För när det handlar om anarkistiska organisationer så är inte sådana aktioner något ovanligt även om de säger sig förespråka ickevåld så verkar de inte i sitt manifest vara totalt motståndare till att använda våld för att uppnå sina mål.

Och när Greta Thunberg talade inför dem i Storbritannien så visade även hon sin anarkistiska sida.

När hon sade: ”Vi kan inre rädda världen genom att spela efter reglerna. Därför måste reglerna ändras. Allt måste ändras. Och det måste börja idag. Så till alla er där ute, det är dags för civil olydnad, det är dags för att göra uppror. (time to rebel).

Hon har också senare också deltagit i aktioner och en vägblockad som organisationen i Sverige arrangerade. Något som Kent Ekeroth skrivit om i Samhällsnytt.

https://nyheteridag.se/kommunfullmaktige-i-umea-avbrots-av…/

https://samnytt.se/klimat-greta-djupt-involverad-i-vanster…/


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *