Annicka Carlsson på Arbetsförmedlingen i FILIPSTAD: Finns inga jobb för utrikesfödda analfabeter

| 29 augusti, 2019

Uppdrag granskning som sändes i kväll väckte nog en del upprörda känslor hos dem som sa att de som kom hit under flyktingkrisen 2015 var högutbildade att de var forskare, läkare, ingenjörer och ekonomer. Men hur var de med det kan man fråga sig efter att ha sett UG i kväll?

Detta handlar nu om läget som det är nu i en av dessa kommuner, det handlar om Filipstads kommun. Och det handlar om hur staden klarar av läget numera.

För inte ser det så ljust ut för kommunen inte när man läser att Filipstad har hela Värmlands högsta arbetslöshet.

Men när man sen granskar siffrorna lite närmare träder ett annat mönster fram, för bland inrikes födda är arbetslösheten bara 4,8 procent men bland de utrikes födda är den 41,1 procent. Bryter man då ner siffrorna än mer så visar det sig att bland de som är födda utanför Europa så är arbetslösheten över 80 procent enligt kommunen. Men samtidigt så är det brist på arbetare i vissa yrken. Det är bland annat brist på arbetande inom vården, industrin, transporten och besöks- och turistnäringen.

Men varför är det då så svårt att få ut dessa utomeuropeiskt födda i arbetslivet?

Jo när man hör vad hör vad Annicka Carlsson på Arbetsförmedlingen i kommunen säger så förstår man allt för väl, mär man hör henne säga att det inte finns några jobb för utrikes analfabeter så förstår man allt för väl hur illa det är. 

Men nu frågar jag hur länge denna kvinna får ha sin anställning kvar innan de ”goda” bestämmer att det hon uttryckte sig med var rasistiskt sagt och att hon därmed inte är rätt person på rätt plats?

När man sen hör en av alla dessa som kom 2015 så berättar han att han kom från Aleppo i Syrien. Att han i Syrien hade två års skolgång och att han inte klarat av SFI-utbildningen.

Han säger själv att när man inte kan språket är det svårt att få arbete. Om man som honom inte har någon utbildning och inte har någon yrkeserfarenhet så får man inget arbete. Och det stämmer, har man varken grundskoleutbildning eller förmåga att ta till sig någon utbildning så kommer man inte att få något arbete i dagens Sverige.

Men när man hör vad regeringsföreträdare säger så pratar de om att det måste till särlösningar för att klara denna ”utmaning”. 

De talar om att även analfabeter i 50-årsåldern ska utbilda sig, det kvittar hur lång tid det tar, de ska i arbete. 

Då frågar infalla fall jag mig om dessa regeringsföreträdarna lever i verkligheten eller de lever i ett utopiskt samhälle?

För i verklighetens Filipstad eller i verkligheten i vilken annan kommun med samma problem som de har i Filipstad så kommer de inte att klara skolgången så lätt som regeringen tycks tro, de kommer heller inte ut i arbetslivet så lätt som regeringen tycks tro.

Lyssnar man på Jim Frölander så har han som jobbat som i sju år som integrationsansvarig i kommunen så har han ett svar, det är att glömma alla de analfabeter över 40-50 år, de kommer aldrig att komma i arbete. Nä, då är det bättre att satsa på barnen, ge den en ordentlig utbildning så att inte också de i en framtid blir en börda för kommunen. Han menar att vi är tvungna att vara realistiska och inse att en kvinna utan skolgång på 40-50 år inte kommer ut på arbetsmarknaden.

Då är det bättre att få henne att bli en god samhällsmedborgare, för det finns uppgifter att göra, men de är inte ekonomiskt lönsamma och det går inte att få någon anställning i dem. Men de behövs också och den kostnaden borde staten stå för. För om kommunen inte får någon hjälp så kommer dessa att hamna i utanförskap och då kommer de att kosta än mer inte bara för kommunen utan även för staten.

Men att få regeringen att förstå detta är inte lätt, för de fortsätter på den ingångna stigen som inte leder någon annan stans än till utanförskap och elände både för människorna och kommunen.

https://www.svt.se/…/arbetsformedlingen-finns-inga-jobb-for…

https://www.aftonbladet.se/a/8mv1Pd

https://www.svtplay.se/…/uppdrag-granskning-sasong-20-larme…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *