Ulf Lindhe, fd gränspolis, om de låga kraven som ställs på våra nya poliser

Av | september 3, 2019

Apropå polisutbildning och de sänkta kraven som bidragit till att nyutexaminerade poliser inte klarar av att köra bil, stava eller hålla i en pistol skriver Ulf Lindhe, pensionerad gränspolis:

“Som fd polis blir jag helt enkelt tvärilsken. På min tid under 60-talet var det stora krav både kunskapsmässigt och fysiskt.

Att man sänker kraven för att försöka fylla kvoterna för utbildning är helt enkelt totalt felaktigt. Med dagens grova brottslighet och med en ökad befolkning måste det ställas krav för nyblivna poliser.

Att skriva rapporter eller anmälningar är viktigt liksom förmågan ”att ta hand om folk”, som behöver hjälp av olika slag.

Under min tid som polisman åren 64-01 var yrket inledningsvis med en hög status. Numera är yrket med dåliga löner även ett lågstatus-jobb.

Att en nyutbildad polis saknar förmågan att avlossa sitt tjänstevapen är oroväckande och måste vara godkända innan utbildningen är klar. Fysisk träning- Grepp-och batongteknik-simning mm ingick i utbildningen.

Vet inte men tror inte våra nyutbildade poliser får börja med en äldre kollega som mentor och där ingick fotpatrullering på gator och torg.

Alla poliser fick gå igenom de sk ”hundåren” innan man fick chansen att söka tjänster inom kåren. För egen del blev valet utlänningspolis.

Polisyrket måste ha en högre status och med bra löner.
Samtidigt måste man behålla kraven vid utbildningen. Sänks kraven får vi sämre poliser i ett samhälle med hög brottslighet så fallerar det. Befolkningen skall kunna känna trygghet med våra poliser och med ökad synlighet bland folket är primärt.”

Ulf Lindhe, fd gränspolis


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

En reaktion på “Ulf Lindhe, fd gränspolis, om de låga kraven som ställs på våra nya poliser

  1. Kenneth Levin

    Statusyrke? Det måste i såfall vara på
    tidigt 40 tal innan jag föddes.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *