Våra nya poliser kan varken köra bil, läsa eller orkar hålla i en pistol

Av | september 3, 2019

Klang och Klang poliser finns i verkligheten

En ny rapport visar att nyutbildade poliser kan knappt köra bil eller stava. Översyn av polisprogrammet har gjorts vid fem olika lärosäten i landet där polisutbildning finns. 

Enligt lärosätena speglar det senare en allmän trend i samhället. Det är inte bara på polisutbildningen som studenter har svårt med de skriftliga momenten.

Vad trodde man? Det här är ett svar på de lättnader som genomfördes 2016 och utbildningsplatser gapade tomma på våra polisutbildningar. 

Man sänkte åldern för när man kan påbörja sin polisutbildning från 20 år till 18 år. Man slopade krav B-körkort vid ansökan, kravet kvarstår istället vid kursstart. Spärren för de som klarat testerna men inte blivit antagna togs bort. Begåvningskravet sänktes för att fler skulle kunna bli godkända vid tester. 

Kraven för att komma in på polisutbildningen har sänkts steg för steg. Samtidigt har studenter fått avbryta utbildningen för att de inte klarat kraven – som att kunna avfyra ett vapen med en hand. Återigen blir svaret att försöka sänka kraven ytterligare, inte tu tal om att mer träning ska in, nej då.  

https://twitter.com/Skogkar/status/970315976762908672

Partierna bjöd över varandra i den här frågan. Fler poliser ropade alla men vad man inte tog hänsyn till var det stora tappet, allt fler duktiga och erfarna poliser valde att lämna poliskåren samtidigt som nya utan erfarenhet plockades in. Politikerna var glada, de kunde tillfälligt se en ökning fast det i själva verket inte var det. 

Platser fortsätter att gapa tomma. Detta i en tid då vi behöver fler utbildade poliser, i och med ökande avhopp och ökande behov.  Kling och Klang poliser duger verkligen inte. Regeringen, med Stefan Löfven i spetsen borde för länge sedan ha förbättrat polisens villkor. Istället valde man att sänka kraven. 

Sänkta krav är fel och det börjar vi se resultat av nu. Det är ett gigantiskt misslyckande av regeringen och Anders Ygeman i en tid då polisens närvaro krävs allt mer.  

Det är inte konstigt att Sverige till vissa delar blivit ett laglöst land. Poliser som inte köra bil, skriva eller orkar hålla i en pistol är inte mycket att hänga i julgranen. 

Polistidningen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *