Tino Sanandaji: Låt inte lögnare förvirra er med fejkgrafer eller göra er osäkra med svammel.

Av | september 4, 2019

Förra veckan frågade SVT statsministerns om ökning av dödligt våld: ”Du har varit statsminister sedan 2014. Sedan dess har det accelererat. Vilket ansvar bär du och regeringen?”

Löfven: ”Det dödliga våldet i Sverige har i sin helhet inte ökat”

Många har påpekat att Löfven har fel i sak, dödligt våld har obestridligen ökat sen det år reportern specifikt frågade om. Vad statsministerns möjligtvis menade är att det inte ökat jämfört med den topp Sverige och övriga väst upplevde runt 1990, vilket i så fall är korrekt men missvisande.

Argumentet att dödligt våld sjunkit upprepats av regeringen och medier som DN och Aftonbladet. Ni bör inte underskatta hur centralt det varit för att stoppa probleminsikt, då stora delar av vänstern och journalistkåren tror genuint att Sverige är rekordtryggt och att allmänheten bara inbillar sig. De vill gärna tro detta, därför nöjer de sig med att jubla att vi är under rekordet och stänga av vidare analys.

Som ni vet har jag upprepat att denna feltolkning missar att dödligt våld samtidigt fallit kraftigt i jämförbara länder, inte minst av teknologiska skäl. Sverige utmärker sig som ett av de västländer som haft sämst utveckling, rentav enskild sämst beroende på hur man räknar.

Många tycker säkert att ökningen av grovt våld är självklart, men ni missar då PK-sektens faktaresistents. De kommer aldrig erkänna problemet om de inte överbevisa och tvingas till att acceptera fakta.

Jag ska visa er dödligt våld mellan 1951-2017 i Sverige, Norge, Danmark & Finland. Det baseras på respektive lands dödsorsaksstatistik med fem-års glidande medelvärde så det ska bli lättare att se trend, men ser likadant ut år till år och i kriminalstatistik.

Som ni ser skedde en uppgång fram följd av en kraftig nedgång, där Sverige är landet där det föll minst. Så ser det också ut om vi jämför med USA, Kanada, Australien, Japan, med Västeuropa som helhet osv. Nivån skiljer, men upp-och-nedgången synd överallt, som noterat i internationell forskning. Även länder som från början hade lägre nivå som Norge har fallit mer än Sverige.

Sveriges svaga utveckling ger upphov till en överdödlighet jämfört med om vi hade samma förbättring som jämförbara länder. Allmänheten är sällan insatt i detta data och är därför känslig för desinformation. Låt inte lögnare förvirra er med fejkgrafer eller göra er osäkra med svammel. Exakta siffror skiljer beroende på datakälla och basår, men detta är robust och gäller hur man än mäter. Dödligt våld per invånare har i jämförbara länder fallit med med 40 – 60 procent, men bara 10-20 procent i Sverige efter senaste årens trendbrott.

Till skillnad från övriga Nordiska länder har Sverige inte återgått till de låga nivåer på 1950-60-talet norden var känd för. Varför inte, och varför har inga medier påpekat detta?

Tino Sanandaji, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

PAYPAL:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *